Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Reprogramarea alegerilor din Venezuela, solicitată de Grupul de la Lima și Canada

Grupul de la Lima, format din 13 state latino-americane şi Canada, a cerut marţi reprogramarea alegerilor din Venezuela, informează Reuters şi AFP.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 14.02.2018 - 08:49

Alegerile nu pot fi libere şi corecte, câtă vreme în Venezuela există deţinuţi politici, opoziţia nu participă complet la procesul electoral, iar cetăţenii care nu se află în ţară nu pot vota, se arată într-o declaraţie a grupului.

Guvernul socialist de la Caracas a anunţat pe 7 februarie că alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 22 aprilie. Opoziţia a protestat, arătând că termenul este prea scurt pentru a-şi desemna un candidat unic, în condiţiile în care doi dintre cei mai cunoscuţi opozanţi nu au dreptul să candideze. Se pregăteşte astfel terenul pentru realegerea preşedintelui Nicolas Maduro, în ciuda crizei economice cu care se confruntă Venezuela.

Sute de mii de venezueleni, loviţi de penuria de alimente şi produse de primă necesitate, s-au refugiat în Columbia învecinată începând de anul trecut. Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a declarat marţi că ţara sa se confruntă din această cauză cu o criză umanitară şi a mulţumit pentru toate ofertele de ajutor financiar şi de alte tipuri din partea comunităţii internaţionale, informează Agerpres.

Autorităţile columbiene au întărit controlul la frontiera cu Venezuela după ce numărul refugiaţilor a crescut cu 62% în semestrul al doilea din 2017, ajungând la 550.000, reaminteşte Reuters. Costul hranei şi cazării este estimat la cinci dolari pe zi pentru fiecare migrant.

Grupul de la Lima nu a declarat, totuşi, că nu va recunoaşte rezultatul alegerilor din Venezuela. Ministrul peruan de externe, Cayetana Aljovin, a declarat însă că Maduro nu ar fi binevenit la summit-ul Americilor, care va avea loc la Lima pe 13 şi 14 aprilie. Şeful diplomaţiei venezuelene, Jorge Arreaza, anunţase recent în reţeaua Twitter intenţia preşedintelui de a participa la evenimentul din Peru.

Comentarii

loading...