Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Reglare sângeroasă de conturi între separatişti ruși din Estul Ucrainei Ucraina

Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei se sfâșie între ei, o misterioasă lovitură de stat în Lugansk dezvăluind tensiuni în cadrul puterii ruse.

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 02.12.2017 - 18:52

Regiunea separatistă „Republica Lugansk“, din estul Ucrainei, se declară victima unui puci urzit de „Republica Doneţk“, altă regiune pro-rusă, liderul din Lugansk, Igor Plotniţki, denunţând într-o conferinţă de presă o tentativă de lovitură de stat organizată de ex-ministrul său de Interne, ale cărui for­ţe controlează parţial re­giunea. Misiunea specială de observatori a OSCE şi media locală precizau joia trecută că „30 de vehicule, inclusiv blindate“ au sosit din cealaltă regiune separatistă pro-rusă, Doneţk, pentru a-l susţine pe Igor Kornet.

Lugansk, republică pro-rusă autoproclamată, în război contra Ucrainei,  cunoaşte un episod de criză majoră care poate degenera într-o confruntare a diferitelor fac­ţiuni separatiste şi puciul în cauză este un duel ce dezvăluie fricţiunile în sânul organismelor forţelor ruse, adevăratul patron al separatiştilor.

De doi ani, Lugansk a devenit o adevărată gaură nea­gră a informaţiilor – presa internaţională este sistematic exclusă, mai mult chiar decât în Doneţk, cu excepţia ziariştilor ruşi sau a celor care nu au relatat debutul războiului în 2014. Lugansk este cunoscut pentru opacitatea scenei sale politice locale şi prin reglările sângeroase de conturi între liderii pro-ruşi pe fondul contrabandei intense. Igor Plotniţki, omul forte al Kremlinului după asasinarea rivalilor săi, Alexei Mozgovoi şi Alexandr Bednov, a scăpat deja dintr-un atentat în august 2016.

De această dată el se vede contestat de ambiţiosul ministru de Interne, Igor Kornet, pe care a încercat să-l demită săptămâna trecută. De atunci, în acest al doilea bastion separatist din Donbas domneşte o activitate paramilitară neobişnuită. Centrul oraşului şi clădirile administrative sunt înţesate de oameni înarmaţi ne­identificaţi şi de soldaţi fără însemne.

Televiziunea şi radioul au fost întrerupte, şcolile din centru - închise. Oamenii lui Igor Kornet l-au arestat manu militari pe procurorul general al Republicii, fidel lui Plotniţki. Ziarul rus Novaia Gazeta are informaţii potrivit cărora Igor Plotniţki a fugit cu un convoi militar spre Rusia şi s-ar afla deja la Moscova.

Nebuloasa FSB

Plotniţki este omul lui Vladislav Surkov, consilierul special al lui Vladimir Putin, considerat „preşedintele real“ al regiunilor separatiste Lugansk şi Doneţk.

Organele de poliţie din cele două „state“ sunt legate de FSB-ul rus, în timp ce ofiţeri ai armatei ruse au participat în 2015 şi 2016 la formarea armatelor celor două republici în care au fuzionat o multitudine de grupuri paramilitare locale.

Posibile„căşti albastre“?

Ziaristul ucrainean Iuri Zoria estimează că „lovitura ar putea fi o tentativă a FSB de a-şi întări poziţiile asupra acestui teritoriu“. Moscova ar putea fi tentată să reaşeze cărţile în protectoratele din Donbas. În această toamnă, s-au succedat întâlnirile între Vladislav Surkov şi Kurt Volker, reprezentantul special al SUA pentru Ucraina. Miza este crearea unei misiuni ONU de menţinere a păcii. Or, această lovitură de stat poate fi o punere în scenă pentru acoperirea desfăşurării trupelor ruse propuse de Putin ca fiind trupe de menţinere a păcii, arată o sursă apropiată de dosar. Afacerea este observată îndeaproape de Kiev, unde preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a convocat marţi seară un Consiliu naţional de Securitate. El a precizat că armata ucraineană este pregătită pentru orice scenariu posibil. Rusia nu a reacţionat încă şi nu a luat partea nici­uneia dintre tabere.  

Comentarii

loading...