5.9 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din Ucraina"Războiul poate deveni mult mai serios", spune Putin zâmbind

“Războiul poate deveni mult mai serios”, spune Putin zâmbind

Președintele Vladimir Putin a respins vineri cu zâmbetul pe buze contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei, dar a avertizat că Rusia va răspunde mai energic dacă trupele sale vor fi supuse la presiuni suplimentare.

Vorbind după un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai organizat în orașul uzbec Samarkand, Putin a prezentat invazia ca fiind un pas necesar pentru a preveni un complot occidental pentru a dezmembra Rusia.

Moscova, a spus el, nu se grăbește în Ucraina. Iar obiectivele sale au rămas neschimbate.

“Autoritățile de la Kiev au anunțat că au lansat și desfășoară o operațiune activă de contraofensivă. Ei bine, să vedem cum evoluează, cum se termină”, a spus Putin cu un zâmbet.

A fost primul său comentariu public cu privire la o debandadă a forțelor sale în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, în urmă cu o săptămână, care a provocat critici publice neobișnuit de puternice din partea comentatorilor militari ruși.

Ca răspuns, Rusia a lovit infrastructura ucraineană – inclusiv un baraj de acumulare și alimentări cu energie electrică – iar Putin a declarat că aceste atacuri s-ar putea agrava.

“Recent, forțele armate ruse au aplicat câteva lovituri sensibile. Să presupunem că sunt un avertisment. Dacă situația continuă să evolueze astfel, atunci răspunsul va fi mai serios”, a spus el.

Putin a mai spus că Rusia preia treptat controlul asupra unor noi zone din Ucraina.

Întrebat dacă ceea ce el numește “operațiunea militară specială” trebuie corectată, el a spus: “Planul nu face obiectul unei ajustări”.

“Statul Major General consideră că un lucru este important, altul secundar – dar sarcina principală rămâne neschimbată și este în curs de implementare. Obiectivul principal este eliberarea întregului teritoriu al Donbasului”, a spus Putin.

Donbasul cuprinde două provincii din estul Ucrainei, în mare parte vorbitoare de limbă rusă – Luhansk, care se află acum în totalitate sub controlul forțelor separatiste ruse și susținute de acestea, și Donețk, pe care acestea o controlează parțial.

Cu toate acestea, Rusia ocupă în prezent aproximativ o cincime din Ucraina în total, inclusiv o mare parte din provinciile sudice Zaporizhzhia și Kherson, pe lângă Crimeea, pe care a confiscat-o în 2014 și pe care o consideră parte a Rusiei.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ghiță Ciobanu speră la un ajutor pentru lână de 2 euro pe cap de oaie

Crescătorii de ovine tot mai speră să primească subvenția pentru lână, promisă aproape în fiecare an de oficialii de la Agricultură, dar care...

Probleme mari pentru combinatul siderurgic de la Galați

Combinatul siderurgic Liberty de la Galați are o situație din ce în ce mai dureroasă: datorii de peste 2 miliarde de lei, pierderi de...

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...
Ultima oră
Pe aceeași temă