24.7 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRăzboiul din Ucraina: Alte patru nave de cereale pleacă din porturile din...

Războiul din Ucraina: Alte patru nave de cereale pleacă din porturile din Marea Neagră

Patru nave cu produse alimentare ucrainene au plecat duminică din porturile ucrainene de la Marea Neagră, ca parte a unui acord pentru deblocarea exporturilor maritime ale țării, au declarat oficiali ucraineni și turci.

Cele patru vrachiere au fost încărcate cu aproape 170.000 de tone de porumb și alte produse alimentare, a precizat autoritatea porturilor maritime din Ucraina pe Facebook.

Organismul care supervizează operațiunea a declarat că a autorizat plecarea unui total de cinci noi nave prin coridorul Mării Negre: patru nave la ieșire din Cernomorsk și Odesa și una la intrare.

Centrul Comun de Coordonare (JCC) a declarat că, în total, navele de ieșire vor transporta peste 161.000 de tone de porumb și produse alimentare către Turcia, China și Italia.

Progresul lor va fi monitorizat până la Istanbul, unde vor fi inspectate în larg înainte de a trece prin Bosfor.

Odată cu aceste noi plecări, exporturile ucrainene de cereale își regăsesc treptat un ritm regulat.

„Programele pot fi afectate de pregătiri și de condițiile meteorologice sau de orice alte circumstanțe neprevăzute”, a precizat CCM într-un comunicat.

JCC este înființat la Istanbul în conformitate cu termenii acordului internațional semnat la 22 iulie între Rusia, Ucraina, Turcia și Națiunile Unite.

Acest acord eliberează exporturile de cereale ucrainene blocate de război din 24 februarie.

Sâmbătă seara, experții au finalizat inspecția navei Navistar, care a plecat vineri din Odesa cu destinația Irlanda.

Alte două nave care au plecat în același timp vor fi inspectate duminică, a precizat CCM.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a salutat relansarea exporturilor agricole ucrainene pe mare. „Porturile noastre de la Marea Neagră funcționează”, a declarat el în discursul său adresat ucrainenilor sâmbătă seara.

„Dar principalul risc, securitatea, rămâne. Pericolul provocărilor rusești și al actelor teroriste rămâne. Toată lumea trebuie să fie conștientă de acest lucru. Dar dacă partenerii noștri își îndeplinesc obligațiile și garantează securitatea livrărilor, acest lucru va rezolva criza alimentară mondială”, a adăugat el.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Scandal politico – diplomatic cu suspiciuni de spionaj. România interzice intrarea a 14 ziariști de la Russia Today

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a acuzat România că a refuzat să permită intrarea a 14 cetățeni...

Războiul Rusia – Ucraina. Patriarhul Moscovei susține că un rus care moare în Ucraina e iertat de toate păcatele

Dacă un militar rus moare în "operațiunea specială" din Ucraina, acest sacrificiu "spală toate păcatele pe care o persoană le-a făcut", susține patriarhul Moscovei,...

AFACEREA LIDO: Administratorul special numit de Ministerul Turismului și-a depus mandatul

Planurile Ministerului Turismului și Antreprenoriatului de salvare a companiei Lido SA din fața falimentului sunt puse la grea încercare, după ce administratorul special și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă