14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRăzboi: De ce invadează Rusia Ucraina și ce vrea Putin?

Război: De ce invadează Rusia Ucraina și ce vrea Putin?

Rusia a lansat un atac devastator asupra Ucrainei, o democrație europeană de 44 de milioane de oameni. Forțele sale bombardează centrul orașelor și se apropie de capitală, Kiev, determinând un exod în masă de refugiați, notează BBC.

Luni de zile, președintele Vladimir Putin a negat că va invada vecinul său, dar apoi a rupt un acord de pace și a declanșat ceea ce Germania numește „războiul lui Putin”, revărsând forțe în nordul, estul și sudul Ucrainei.

Pe măsură ce numărul morților crește, liderul Rusiei este acuzat că zdrobește pacea în Europa. Ceea ce se întâmplă în continuare ar putea pune în pericol întreaga structură de securitate a continentului.

De ce au atacat trupele ruse?

Într-un discurs TV înainte în zorii zilei, președintele Putin a declarat că Rusia nu se poate simți „în siguranță și nu se poate dezvolta” din cauza a ceea ce a susținut că este o amenințare constantă din partea Ucrainei moderne.

Imediat, aeroporturile și sediile militare au fost atacate, apoi au venit tancuri și trupe din Rusia. Acum, avioanele de război au bombardat marile orașe, iar forțele ruse au preluat controlul asupra orașului-port cheie din sudul Kherson.

Rusia refuză să folosească termenii război sau chiar invazie. Multe dintre justificările liderului său pentru aceasta au fost false sau iraționale.

El a susținut că scopul său este să protejeze oamenii supuși hărțuirii și genocidului și să urmărească „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei. Nu a existat niciun genocid în Ucraina: este o democrație vibrantă, condusă de un președinte evreu.

„Cum aș putea să fiu nazist?” a spus Volodymyr Zelensky, care a asemănat atacul Rusiei cu invazia Germaniei naziste din cel de-al Doilea Război Mondial.

Cât de departe va merge Rusia?

Acum este clar că Rusia încearcă să pună mâna pe marile orașe și să răstoarne guvernul ales democratic al Ucrainei. Președintele Zelensky a spus că a fost avertizat „inamicul m-a desemnat drept ținta numărul unu. Familia mea este ținta numărul doi”.

Scopul declarat al Rusiei este ca Ucraina să fie „curățată de naziști”. Sub această narațiune falsă a Ucrainei conduse de fasciști din 2014, Putin a vorbit despre aducerea în judecată a „celor care au comis numeroase crime sângeroase împotriva civililor”.

Ambițiile sale pe termen lung pentru Ucraina sunt necunoscute. El neagă că a încercat să ocupe Ucraina și a respins acuzația Marii Britanii în ianuarie, cum că va pune la conducerea Ucrainei o marionetă pro-Kremlin. Un raport neconfirmat de informații spune că are ca scop să împartă țara în două.

El se confruntă cu o rezistență acerbă din partea unei populații profund ostile, dar a arătat că este pregătit să bombardeze zone unde se află civili pentru a-și îndeplini obiectivele.

Nu există nicio amenințare imediată pentru vecinii Baltici ai Rusiei, dar NATO și-a întărit apărarea pentru orice eventualitate.

Înainte de invazie, accentul public al Rusiei a fost întotdeauna pe zonele deținute de rebelii susținuți de ruși din est. Dar asta s-a schimbat când președintele Putin le-a recunoscut independența.

Nu numai că a spus clar că aceștia nu mai fac parte din Ucraina, dar a dezvăluit că susține pretențiile lor de a ocupa cât mai mult teritoriu ucrainean. Auto-numitele republici populare acoperă puțin mai mult de o treime din regiunile Donețk din Lugansk, iar rebelii și restul râvnesc.

Cât de periculoasă este această invazie pentru Europa?

Acestea sunt vremuri terifiante pentru ucraineni, deoarece plouă cu bombe asupra orașelor și civilii se grăbesc să fugă la adăposturile anti-bombă din perioada Războiului Rece.

Mii de oameni au murit deja în ceea ce cancelarul german Olaf Scholz a numit „războiul lui Putin”, atât civili, cât și soldați. Asaltul Rusiei a determinat sute de mii de oameni să fugă peste granițele Ucrainei. Polonia, Ungaria, România, Moldova și Slovacia înregistrează un flux mare de migranți, în timp ce UE sugerează că peste șapte milioane de persoane ar putea fi strămutate.

Liderul Rusiei și-a pus chiar și forțele nucleare în stare de alertă maximă, la câteva zile după ce a amenințat Occidentul cu „consecințe asemănătoare pe care nu le-ați văzut niciodată”, dacă îi stă în cale.

Asemenea scene sunt îngrozitoare pentru întregul continent, asistând la o putere majoră și invadând un vecin european pentru prima dată în ultimele decenii. Reamintind Războiul Rece, Volodymyr Zelensky a vorbit despre Ucraina care se luptă pentru a evita o nouă cortină de fier care să închidă Rusia de lumea civilizată.

Pentru liderii Europei, această invazie a amintit de cele mai întunecate ore de la al Doilea Război Mondial. Francezul Emmanuel Macron a vorbit despre un punct de cotitură în istoria Europei, în timp ce germanul Olaf Scholz a avertizat că „Putin vrea un imperiu rus”.

Pentru familiile ambelor forțe armate, acestea sunt zile îngrijorătoare. Ucrainenii au suferit deja un război istovitor timp de de opt ani cu mandatarii ruși. Armata a chemat toți rezerviștii cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

Nici acesta nu este un război pentru care populația Rusiei a fost pregătită, deoarece invazia a fost ștampilată de o cameră superioară a parlamentului, în mare măsură nereprezentativă. Mii de protestatari anti-război au fost reținuți într-un stat al cărui lider principal al opoziției se afla deja în spatele gratiilor. Radiourile independente Dozhd și Ekho Moskvy au fost, de asemenea reduse la tăcere.

Ce poate face Occidentul?

Alianța defensivă a NATO a arătat clar că nu există planuri de a trimite trupe de luptă în Ucraina însăși. Dar țările membre au furnizat arme țării, iar UE, pentru prima dată în istoria sa, va cumpăra și trimite arme și alte echipamente.

NATO a trimis câțiva mii de soldați în statele baltice și Polonia și, pentru prima dată, activează o parte din forța sa de reacție rapidă mult mai mare. NATO nu va spune unde, dar unii ar putea merge în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

În același timp, Occidentul vizează economia Rusiei, instituțiile financiare și persoanele fizice:

  • UE, SUA, Marea Britanie, Japonia și Canada blochează băncile rusești cheie din rețeaua internațională de plăți Swift, care permite transferul rapid și fără probleme de bani peste granițe
  • UE, Marea Britanie și Canada și-au închis spațiul aerian pentru companiile aeriene ruse
  • Sancțiunile personale sunt impuse președintelui Putin și ministrului de externe Serghei Lavrov de SUA, UE și Regatul Unit, în timp ce 351 de parlamentari ruși sunt vizați de UE
  • Germania a oprit aprobarea gazoductului rusesc Nord Stream 2, o investiție majoră atât a Rusiei, cât și a companiilor europene.
  • Mass-media de stat rusă Sputnik și Russia Today, văzute ca un purtător de cuvânt al Kremlinului, sunt interzise în întreaga UE
  • Orașul rus Sankt Petersburg nu va mai putea găzdui finala Ligii Campionilor din acest an
  • Comitetul Internațional Paralimpic (IPC) a interzis sportivilor ruși și belarusi să participe la competiție și i-a exclus de la Jocurile de la Beijing.

Marea întrebare: Ce vrea Putin?

El nu a cerut doar ca Ucraina să nu se alăture niciodată NATO, ci și ca alianța să întoarcă ceasul înapoi în 1997 și să-și inverseze expansiunea spre est. El s-a plâns că Rusia „nu mai are unde să se retragă – cred ei că vom sta cu mâinile în sân?”.

El dorește ca NATO să-și elimine forțele și infrastructura militară din statele membre care s-au alăturat alianței din 1997 și să nu desfășoare „arme de lovitură în apropierea granițelor Rusiei”. Asta înseamnă Europa Centrală, Europa de Est și Țările Baltice.

Dar asta depășește NATO. În cuvintele cancelarului Germaniei, liderul Rusiei „dorește să preia Europa conform viziunii sale asupra lumii”.

Anul trecut, președintele Putin a scris un articol lung în care îi descrie pe ruși și ucraineni drept „o singură națiune” și a descris prăbușirea Uniunii Sovietice în decembrie 1991 drept „dezintegrarea Rusiei istorice”.

El a susținut că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia comunistă și că acum este un stat marionetă, controlat de Occident. Presiunea lui asupra Ucrainei pentru a nu semna un tratat de asociere cu UE în 2013 a declanșat protestele care l-au destituit pe președintele care era pro-Kremlin.

În ochii președintelui Putin, Occidentul a promis încă din 1990 că NATO nu se va extinde „nici un centimetru spre est”, dar a făcut-o oricum.

Totuși, asta a fost înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, așa că promisiunea făcută președintelui sovietic de atunci Mihail Gorbaciov se referea doar la Germania de Est în contextul unei Germanii reunificate. Domnul Gorbaciov a spus mai târziu că „subiectul expansiunii NATO nu a fost niciodată discutat” la acea vreme.

Ce a răspuns NATO?

NATO este o alianță defensivă cu o politică de deschidere pentru noii membri care vor să adere, iar cele 30 de state membre ale sale nu-și vor schimba poziția.

Președintele Ucrainei dorește o cronologie clară, dar nu există nicio perspectivă de aderare a Ucrainei pentru o lungă perioadă de timp, așa cum a precizat cancelarul Germaniei.

Ideea că orice țară actuală NATO ar renunța la calitatea de membru este de neconceput.

Există o cale diplomatică?

Se pare că există foarte puține șanse pentru moment, chiar dacă cele două părți au purtat discuții la granița cu Belarus.

Rusia insistă că Kievul își depune armele și se demilitarizează, iar acest lucru nu se va întâmpla.

SUA s-au oferit să înceapă discuții privind limitarea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune, precum și asupra unui nou tratat privind rachetele intercontinentale. Rusia dorea ca toate armele nucleare americane să fie interzise dincolo de teritoriile lor naționale.

Rusia a fost pozitivă față de un „mecanism de transparență” propus de verificări reciproce asupra bazelor de rachete – două în Rusia și două în România și Polonia.

Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă