12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalPrimul festival românesc dedicat științei

Primul festival românesc dedicat științei

Zilele acestea are loc Bucharest Science Festival, primul festival al științelor din România. Expoziții, conferințe și dezbateri, experimente și demonstrații, proiecții de documentare vor deschide participanților perspective noi asupra Universului și vieții. Evenimentul își propune să împărtășească tuturor, dar în mod special copiilor, măcar o părticică din fascinația și plăcerea de a descoperi misterele Universului.

Știința, „candelă în întuneric“ conform sintagmei lui Carl Sagan, ne ajută să evoluăm, să ne depășim limitele, fizice și mentale.

Până duminică puteți vedea o multitudine de expoziții, conferințe și dezbateri, experimente și demonstrații, proiecții de documentare care vă vor deschide noi perspective asupra cunoașterii umane.

La Librăria Humanitas de la Cișmigiu s-a deschis în parteneriat cu Centrul Ceh o expoziție despre inventatorul lentilelor de contact. În 1961, un chimist cehoslovac, producea primele lentile moderne de contact folosind câteva piese de Meccano și un fonograf.

Chimistul ceh Otto Wichterle s-a născut în 1913 în fostul Imperiu Austro-Ungar, pe teritoriul ce avea să devină ulterior Cehoslovacia. După obținerea titlului de doctor în chimie, a început să predea în cadrul Universității Tehnice din Praga, post din care avea să fie dat afară după ocupația germană din 1939.

Mașini, avioane și ochelari

Imediat după război, a revenit în mediul academic ca profesor în cadrul Institutului de Tehnologie Chimică, pentru ca în 1958 această activitate să îi fie din nou întreruptă de către Partidul Comunist. Înaintea expulzării sale din sistem, Wichterle începuse să experimenteze cu un nou material care putea să absoarbă și să rețină cu ușurință umezeala. Folosindu-se de acesta, dar și de alte obiecte uzuale precum componentele unei biciclete, ale unui gramofon și un motor de mici dimensiuni provenit dintr-un set de jucării, el a reușit să dezvolte prototipul procesului prin care se produc astăzi lentilele de contact. 

Otto Wichterle a fost unul dintre membrii marcanți ai mișcării liberale din cadrul, „Primăverii de la Praga‘‘ și unul dintre principalii critici ai regimului totalitar de la acea vreme. A participant activ în cadrul „Revoluției de Catifea‘‘ din 1989, iar după căderea guvernului comunist, a fost ales ca președinte al Academiei de Știință din Cehoslovacia. A murit în 1998.

Muzeul Național de Istorie a României a deschis expoziţia temporară “De la inventarea roţii la nava spaţială – Istoria mijloacelor de transport”.

În cadrul expoziției găzduite de Muzeul Național de Istorie a României vizitatorii vor putea admira machete ale unor automobile precum Chevrolet Corvette, Oldsmobile model Cutless, Dacia 1300, Tractor UTB sau Camion ROMN. Sunt expuse, de asemenea, și machete ale unor avioane precum Macheta avionului “Vlaicu II”, realizată în anul 1913, ori Macheta avionului I.A.R, ce a făcut parte din Colecția Minovici. Punctul central al expoziției este reprezentat de automobilul FN Herstal, primul automobil înmatriculat în Capitală. Acesta a fost fabricat la Liege (Belgia), în anul 1900, maşina făcând parte dintr-o serie de 47 de automobile produse de constructor, la Bucureşti ajungând cea cu nr. 40.

La Grand Cinema Digiplex, azi, la ora 10.30, va fi proiectat documentarul ”Originile vieții”. Începând cu Big Bang-ul, în ordine cronologică, filmul prezintă chimia prebiotică din univers, formarea stelelor, formarea de sisteme solare, și primele forme de viață pe Pământ. Mai mult, filmul  acoperă subiectul marilor extincții, precum și căutarea noastrã a vieții pe alte planete.

”Originile Vieții” este o călătorie inspirațională prin timp și o celebrare a vieții. Documentarul prezintă descoperiri recente din biologie, demonstrând că, dacă a existat vreodată un timp în care știința a făcut cele mai mari progrese, acesta e chiar acum.

Apoi va fi proiectat, de la ora 10.50, filmul ”Secelția natural”. În secolul al 19-lea, în perioada victoriană, multe fenomene fizice erau deja descoperite și descrise prin legi naturale, dar mecanismul cel mai elocvent al vieții era încă necunoscut: Cum e posibil sã apară specii noi, care să le înlocuiască pe cele dispărute? Era timpul ca cineva sã vină cu o explicație știinþifică pentru acest mister al misterelor.

Tot astăzi, de la ora 12.00, în Aula Facultății de Drept va avea loc conferința pe teme de sexualitate cu tilul ”Sexul vs. barza”.

”Noaptea Cercetătorilor” va fi organizată la Muzeul Antipa și în parcul Tineretului, iar în ”Orășelul Cunoașterii” se va vorbi despre avioane într-un atelier susținut de inginerul Andra Pătrașcu, absolventă a Facultății de Inginerie Aerospațială.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă