Iarna nici măcar nu a sosit, dar prețurile gazelor au crescut deja până la niveluri record în Europa și Asia. Acest lucru s-a întâmplat din cauza preocupărilor legate de aprovizionare, în timp ce câțiva furnizori de energie din Marea Britanie s-au prăbușit.
Aprovizionarea cu gaze naturale va crește treptat în următorii ani. Acest lucru se va întâmpla înainte de un salt în 2025, au declarat analiștii pentru CNBC. Opiniile acestora sun împărțite dacă cererea va continua să depășească oferta în anii următori.
Actuala criză a gazelor se va repeta probabil din nou, a spus Richard Gorry, director general al JBC Energy Asia, pentru CNBC.
„Aceasta va fi o criză care va reapărea în următorii trei sau patru ani. Pur și simplu pentru că nu avem multe noi surse de gaze naturale care vin pe piață în acea perioadă”, a spus el la mijlocul lunii octombrie.
Totodată, acesta a adăugat: „Până în 2025, situația se poate schimba. Cred că vom avea însă cu siguranță câțiva ani în care ne vom uita la prețurile mari din energie”.
Dar James Whistler, șeful global al derivatelor energetice la firma de brokeraj naval Simpson Spence Young, a spus că nu se așteaptă ca prețurile să rămână ridicate după această iarnă.
„Vom fi într-o criză energetică perpetuă în următorii trei ani? Absolut nu”, a spus el miercuri pentru CNBC. El a mai adăugat: „Aceasta este o problemă pe termen scurt. În martie sau aprilie anul viitor, vom vedea că prețurile mult mai rezonabile vor începe să vină din nou”.
Cererea de gaze crește „destul de rapid”. Asta pentru că țările încearcă să treacă de la cărbune și petrol la energii mai curate, a declarat Gorry pentru CNBC săptămâna aceasta. Acest lucru înseamnă că lumea nu are suficient gaz, iar piața va fi foarte strânsă în următorii trei ani, a adăugat el.
Putin a ordonat creșterea livrărilor de gaze naturale către UE
Europa a primit însă o veste bună! Vladimir Putin a ordonat creșterea livrărilor de gaze naturale către UE, în special pentru Austria și Germania. Astfel, gigantul Gazprom urmează să crească livrările de gaz către Uniunea Europeană, odată ce rezervoarele ruseşti vor fi umplute, relatează AFP.
În Europa, o treime din gaz provine din Rusia. În prezent, continentul se confruntă cu creştere a preţurilor energiei. Aceasta a apărut pe fondul unei cereri mai mari, ca urmare a redresării economice venite odată cu ameliorarea pandemiei de COVID -19.
Aleksei Miller, preşedintele-director general al Gazprom, a anunţat miercuri seară planurile grupului. Până pe 8 noiembrie, compania va finaliza umplerea rezervoarelor de gaz ruseşti, a spus Miller în cadrul unei reuniuni privind energia desfăşurată prin videoconferinţă şi prezidată de Putin.
„Vă rog, după finalizarea umplerii rezervoarelor subterane de gaz în Rusia, până la 8 noiembrie să începeţi o lucrare graduală şi planificată pentru a creşte volumele de gaz în rezervoarele dumneavoastră subterane din Europa”, a declarat Putin. Acesta a precizat că este vorba în special de Austria şi Germania.
Chiar dacă lipsa de gaze nu duce la o altă criză energetică, ar putea face ca lumea să revină la cărbune și petrol, a declarat Gavin Thompson, vicepreședinte pentru energie pentru Asia Pacific la Wood Mackenzie.
De altfel, în încercarea de a-și satisface nevoile de energie electrică, Marea Britanie a pornit o veche centrală electrică pe cărbune în septembrie.
Thompson se așteaptă ca gazul să „apese în mod proeminent” în trecerea treptată către un mix energetic mai curat. Cu toate acestea, el a spus că producătorii sunt îngrijorați de viitorul pe termen lung al gazelor și ar putea să investească insuficient în aprovizionare.
Dacă producătorii nu investesc suficient, cumpărătorii se pot întoarce la combustibilii tradiționali, a avertizat el.
„Acesta este un risc mare pentru că încetinirea ritmului tranziției energetice va face ca obiectivele pentru 2030, obiectivele pentru 2050 să fie într-adevăr, foarte dificil de îndeplinit”, a spus el.
Analiștii prevăd că aprovizionarea cu gaze în următorii ani va putea face față cererii
Anthony Yuen, șeful strategiei energetice la Citi Research, a declarat că furnizarea de gaz „se îmbunătățește”. El a remarcat că terminalele majore de export de gaze naturale lichefiate sunt conectate. Producția urmează să crească în Europa, Rusia și China.
Instalațiile de export GNL transformă gazul natural într-o stare lichidă, astfel încât să poată fi transportat pe nave în locuri care nu pot primi gazul prin conducte.
Criza din acest an a fost rezultatul unei „confluențe de factori”. De la generarea scăzută de energie hidroelectrică în America Latină, la cererea „foarte puternică” de energie, a spus el.
El a spus că perioada de „prețuri cu adevărat ridicate” ar putea cauza o încetinire a creșterii cererii. Totodată, a pus la îndoială faptul că cererea va crește suficient de repede pentru a depăși oferta.
Cu toate acestea, el nu a exclus complet repetarea crizei energetice.
„Nu spune niciodată niciodată”, a spus el pentru CNBC. El a mai adăugat: „Depinde parțial de vreme. Apoi, odată ce luați în considerare o serie de factori de cerere și ofertă, probabil că situația va fi mult mai bună.”
Prețurile vor avea probabil tendința de scădere după această iarnă. Apoi vor scădea „mult mai mult” în 2025, când un număr de terminale de export de GNL vor fi conectate, a spus Yuen.