Președintele din Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat vineri că a dat ordine soldaților să îi ucidă pe cei care protestează, numindu-i „teroriști”. Până la 20.000 de „bandiți” atacaseră cel mai mare oraș din țară.
Kassym-Jomart Tokayev a dat ordin de împușcare pentru a face față altor tulburări din partea celor pe care i-a numit bandiți și teroriști. Șeful statului a precizat că cei care nu reușesc să se predea vor fi „distruși”.
Președintele din Kazahstan a dat ordin de împușcare
Protestatarii puseseră stăpânire pe Almatî, cel mai mare oraș din țară. Potrivit președintelui, aceștia au distrus proprietățile statului. Manifestațiile vin după o săptămână în care protestele privind prețul combustibilului au explodat într-un val de tulburări la nivel național.
Tokayev a spus că, în cadrul operațiunii „contrateroriste”, a ordonat agențiilor de aplicare a legii și armatei „să tragă pentru a ucide fără avertisment”. El a respins apelurile de a purta discuții cu protestatarii. Oficialul a numit ideea o „prostie” și a spus că nu are ce dialog să poarte cu ei.
„Militanții nu și-au depus armele. Ei continuă să comită crime sau se pregătesc pentru ele. Lupta împotriva lor trebuie dusă până la capăt. Cine nu se predă va fi distrus”, a spus Tokaev la televiziunea de stat.
Moscova a trimis parașutiști
Forțele de securitate par să fi recuperat vineri străzile principalului oraș al Kazahstanului. La o zi după ce Moscova a trimis parașutiști pentru a ajuta la zdrobirea insurecției, poliția patrula pe străzile presărate cu moloz din Almatî. Zeci de oameni au murit, iar clădirile publice din Kazahstan au fost jefuite și incendiate.
Sunt considerate cele mai grave violențe din cei 30 de ani de independență. Moscova a spus că peste 70 de avioane transportau trupe rusești în Kazahstan. acestea contribuie acum la controlul principalului aeroport din Almatî.
Demonstrațiile care au început ca răspuns la o creștere a prețului combustibilului s-au transformat într-o mișcare largă împotriva guvernului și fostului lider Nursultan Nazarbayev. El i-a predat președinția lui Tokayev în urmă cu trei ani. Cu toate acestea, se crede că familia sa încă își exercită influența în Nur-Sultan, capitala special construită care îi poartă numele.
Citiți România Liberă și pe Google News!