19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalPreşedintele regiunii Madrid şi-a anunţat demisia

Preşedintele regiunii Madrid şi-a anunţat demisia

Preşedinta regiunii Madrid, Cristina Cifuentes, şi-a anunţat miercuri demisia, după ce a fost acuzată că a obţinut fraudulos o diplomă de master şi că a furat produse cosmetice dintr-un magazin, în 2011, relatează AFP.

Cristina Cifuentes, în vârstă de 54 de ani, s-a declarat victima unui “linşaj” după difuzarea unei înregistrări video în care un agent de securitate îi cere să-şi deschidă geanta în supermarket, incident despre care ea susţine că a fost o “greşeală involuntară” şi care a fost reparată imediat.

Cifuentes, care reprezintă Partidul Popular (conservator) al premierului Mariano Rajoy şi ocupa de trei ani postul de preşedinte al regiunii capitalei, a precizat pentru media că a decis să “facă un pas în spate pentru a evita instalarea la putere a stângii la Madrid”. Ea se afla, într-adevăr, sub ameninţarea unei moţiuni de cenzură a stângii care avea toate şansele să reuşească, în condiţiile în care partidul Ciudadanos (centru-dreapta) a anunţat că-i retrage sprijinul actualului preşedinte regional, or acest sprijin era indispensabil, având în vedere că dreapta guverna în regiune cu o minoritate de 48 de aleşi din 151.

Deşi se sperase că va întruchipa înnoirea Partidului Popular, marcat de scandaluri de corupţie, Cristina Cifuentes a ajuns acum o lună în vizorul criticilor după ce a fost acuzată în presă că a obţinut un master în drept public în mod fraudulos. Ea a respins aceste acuzaţii, dar universitatea publică implicată, Rey Juan Carlos, a evocat la rândul ei grave nereguli. În cele din urmă, Cristian Cifuentes a cedat presiunilor şi şi-a retras din CV respectivul master.

Partidul Ciudadanos a cerut atunci lansarea unei anchete, iar opoziţia de stânga a anunţat că pregăteşte o moţiune de cenzură.

Miercuri dimineaţa a avut loc un nou “atac”, ziarul conservator OK Diario publicând înregistrarea video din 2011. Ea a confirmat autenticitatea filmării şi a asigurat că în ziua respectivă luase “în mod involuntar (…) produse în valoare de 40 de euro”, denunţând în acelaşi timp “încălcarea tuturor limitelor”.

Cele mai citite

Despre iubirea creștină

Despre om se vorbește azi mai mult fragmentar – ca ființă capabilă să muncească, cerebrală, ca una care are idealuri și întreprinde, una  care...

Echipă mixtă română de tenis de masă, calificată la Olimpiadă

Perechea română alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat pentru proba de dublu mixt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...
Ultima oră
Pe aceeași temă