3.6 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeInternaționalPresa chineză confirmă: Kim Jong-un a fost într-o vizită neoficială la Beijing

Presa chineză confirmă: Kim Jong-un a fost într-o vizită neoficială la Beijing

Agenţia de stat Xinhua a confirmat informaţiile neoficiale din ultimele două zile spunând că liderul nord-coreean s-a aflat în China de duminică până miercuri.

Conform Xinhua, Kim i-a transmis lui Xi că situaţia din peninsula coreeană „începe să se îmbunătăţească”. „Suntem devotaţi dezarmării nucleare a peninsulei, în conformitate cu dorinţa defunctului preşedinte Kim Il-sung şi a secretarului general Kim Jong-il”, a precizat Kim.

Liderul de la Phenian a adăugat că problema dezarmării nucleare ar putea fi rezolvată dacă SUA şi Coreea de Sud „vor răspunde eforturilor noastre cu bunăvoinţă şi vor crea o atmosferă de pace şi stabilitate”. Președintelel nord-coreean a descris vizita ca fiind „o datorie solemnă”, conform agenţiei de stat nord-coreene KCNA. „Nu încape îndoială că prima mea vizită internaţională are loc în capitala Chinei”, a adăugat el.

În cadrul vizitei de la Beijing, Kim a declarat, conform rapoartelor, că este dispus „să aibă un dialog” cu Statele Unite. „Acesta este un semnal politic pozitiv în care Phenianul se arată dispus la dialog. Dar provocarea va fi crearea condiţiilor în care Kim s-ar simţi destul de încrezător pentru a începe procesul de dezarmare nucleară şi în acelaşi timp trebuie să rămânem vigilenţi în ceea ce priveşte înmulţirea armelor nucleare. Nu va fi uşor”, a declarat Michael Kovrig, un consilier senior pentru Asia de nord-est în cadrul Grupului Internaţional pentru Situaţii de Criză, o organizaţie independentă pentru prevenirea conflictelor.

Kovrig a adăugat că discursul lui Kim privind dezarmarea nucleară ar trebui privit cu precauţie şi mai degrabă ca pe un obiectiv politic pe termen lung. „Este puţin probabil ca statul nord-coreean să îşi abandoneze programul nuclear fără schimbări majore în relaţia sa cu SUA şi în situaţia securităţii regionale”, a precizat Kovrig.

Xi Jinpig a acceptat o invitaţie de a face o vizită oficială în Coreea de Nord „la momentul potrivit”. La Beijing, Kim şi soţia sa, Ri Sol-ju, s-au întâlnit cu Xi, care a fost şi el însoţit de soţia sa, Peng Liyuan şi au luat parte la un banchet de bun-venit unde au vizionat un spectacol. „Avem numai lucruri bune de spus despre această vizită”, i-a spus Xi lui Kim, conform Xinhua.

Casa Albă a comunicat că SUA a fost informată marţi de vizită şi că Xi i-a transmis lui Trump un mesaj personal. „Vedem acest eveniment drept încă o dovadă că strategia noastră de a pune presiune maximă creează atmosfera potrivită pentru un dialog cu Coreea de Nord”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Cele mai citite

Întâlnire Burduja-Macron la COP-28. ,,Avem multe subiecte în comun”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a publicat o fotografie de la o „întâlnire spontană” cu Emmanuel Macron, președintele Franței, de la COP-28.  „Franța și România deja...

Selecţionerul Belgiei, despre naționala României: “O echipă foarte foarte talentată”

Selecționerul Belgiei, Domenico Tedesco, a comentat rezultatele tragerii la sorți a grupelor EURO 2024, desfășurată sâmbătă la Hamburg (Germania), menționând că naționala României, unul...
00:00:37

VIDEO. Explozie în timpul unei slujbe catolice în Filipine. Patru persoane au murit

Un martor ocular a filmat momentul în care se vede cum persoane rănite sunt transportate în vehicule și duse de urgență la spital, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă