Ines Arrimadas (Foto: onehallyu.com)

Premierul Rajoy refuză o întâlnire cu fostul lider catalan Puigdemont. Ce interlocutor ar propune

Şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy a respins vineri propunerea fostului lider secesionist Carles Puigdemont de a avea o întrevedere după victoria taberei separatiste în alegerile din Catalonia, informează AFP citează de Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 22.12.2017 - 18:29

Întrebat cu privire la propunerea de a dialoga lansată de Puigdemont la Bruxelles, unde acesta s-a autoexilat, Rajoy a răspuns: "Persoana cu care ar trebui să ia loc la masa de negocieri este cea care a câştigat alegerile, doamna (Ines) Arrimadas", cap de listă al partidului anti-independenţă Ciudadanos, care a câştigat cele mai multe locuri în parlamentul catalan.

Separatiştii vor avea majoritatea în legislativ şi sunt singurii care ar putea forma un guvern, chiar dacă partidul cel mai votat a fost Ciudadanos (37 de locuri), liberal şi care se opune independenţei. Acesta nu va dispune însă de aliaţi pentru a forma un guvern, date fiind scorurile înregistrate de socialişti (17 locuri) şi de Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy (doar 3 mandate).

Principalele două partide pro-independenţă, Împreună pentru Catalonia şi ERC - republicanii de stânga -, au obţinut 34, respectiv 32 de mandate, iar pentru o majoritate în viitorul parlament vor avea nevoie de sprijinul CUP (separatiştii antisistem, 4 mandate).

După victoria taberei sale separatiste la alegerile care au avut loc joi în regiunea Catalonia, liderul catalan destituit de către Madrid, Carles Puigdemont, i-a propus vineri şefului guvernului central spaniol, Mariano Rajoy, să se întâlnească în afara Spaniei.

''Sunt gata să mă întâlnesc cu Rajoy la Bruxelles sau în oricare alt loc din Uniunea Europeană, care să nu fie statul spaniol, din motive evidente'', a declarat, în faţa presei la Bruxelles, Puigdemont, dat în urmărire pentru ''rebeliune şi răzvrătire'' şi care riscă să fie arestat la întoarcerea sa în Spania.

Comentarii