Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Polonia o ia pe drumul protecționismului economic

Autorităţile poloneze intenţionează să introducă o "taxă de exit" de până la 19%, care va fi impusă companiilor şi persoanelor fizice înstărite care îşi mută activele sau producţia peste hotare, informează Agerpres.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 28.08.2018 - 12:53

Taxa va fi impusă atunci când activele sunt mutate în afara Poloniei iar ţara îşi pierde dreptul de a taxa venitul rezultat de pe urma vânzării acelor active sau atunci când o persoană cu acţiuni sau alte active financiare în valoare de cel puţin două milioane de zloţi (533.000 dolari) le mută definitiv peste hotare, a precizat Ministerul polonez de Finanţe.

Potrivit autorităţilor de la Varşovia, obiectivul actului normativ este implementarea directivei Uniunii Europene privind evaziunea fiscală. De asemenea, Ministerul polonez de Finanţe urmăreşte îmbunătăţirea colectării taxelor.

Polonia şi-a propus ca anul viitor să menţină deficitul bugetar la 28,5 miliarde zloţi, un nivel comparabil cu cel din acest an, în condiţiile în care analiştii se aşteaptă ca încetinirea ritului de creştere a economiei, de la 4,8% în 2018 la 3,7% în 2019, să afecteze veniturile la buget.

Principalul cotidian polonez, Rzeczpospolita, citând o serie de experţi în fiscalitate, susţine că obiectivul Guvernului polonez este să aducă mai multe fonduri la buget, în special având în vedere faptul că directiva UE vizează doar companiile şi nu persoanele fizice.

În replică, unii oponenţi ai taxei de exit susţin că aceasta îi va descuraja pe străini să demareze o afacere în Polonia. Aceasta în condiţiile în care în luna mai preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a anunţat că vrea să elimine o taxă de 30% pentru antreprenorii care vor să îşi scoată banii din Franţa.

Comentarii

loading...