18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalPisica Gli poate rămâne şi în Moscheea Sfânta Sofia

Pisica Gli poate rămâne şi în Moscheea Sfânta Sofia

Însă după ce autorităţile turce au luat decizia de a transforma muzeul Sfânta Sofia în moschee, numeroşi turci au început să se întrebe ce se va întâmpla cu Gli, dacă va trebui să-şi găsească o nouă casă, chestiune ce a fost abordată şi de numeroase publicaţii din Turcia.

Gli, pisica gri cu ochii strălucitor de verzi, a devenit un fel de mascotă a muzeului Sfânta Sofia, fiind răsfăţată deopotrivă de personalul muzeului şi vizitatori. Printre cei mai de seamă admiratori ai ei se numără fostul preşedinte american Barack Obama, care a fost filmat în timp ce o mângâia cu ocazia unei vizite din 2009.

Autorităţile au anunţat că Sfânta Sofia poate rămâne casa lui Gli.

Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a declarat pentru Reuters că situaţia lui Gli, precum şi a altor pisici din zona catedralei, va rămâne la fel ca şi până acum.

“Această pisică a devenit celebră şi mai sunt şi altele care nu au devenit încă faimoase. Această pisică va rămâne acolo şi toate pisicile sunt binevenite la moscheile noastre”, a susţinut el.

Această decizie este binevenită şi pentru Umut Bahceci, ghid turistic al catedralei care în urmă cu 4 ani a introdus-o pe Gli în lumea social media, deschizându-i o pagină dedicată pe Instagram, pagină care are peste 48.000 de fani. Pe această pagină sunt numeroase fotografii cu felina la care dau tag turiştii care au cunoscut-o.

“Am început să o observ pe Gli ori de câte ori mă duceam (la Sfânta Sofia) pentru că lui Gli îi place să pozeze pentru a fi admirată, ca şi când ar fi fotomodel”, a declarat ea. “Primesc mesaje de la oameni care îi transmit lui Gli că vor veni la Istanbul să o vadă. Este un sentiment foarte frumos”, a mai susţinut Umut Bahceci.

Sfânta Sofia a fost cea mai mare catedrală a creştinătăţii timp de 900 de ani, după care a fost transformată în moschee după căderea Constantinopolului în faţa expansiunii otomane.

A rămas moschee până în 1934 când a fost transformată în muzeu. O instanţă turcă a ajuns recent la concluzia că transformarea în muzeu a Sfintei Sofia s-a făcut fără a se respecta legea, iar preşedintele Erdogan nu a pierdut prilejul de a declara monumentul din nou moschee. Credincioşii musulmani se pot ruga începând de vineri în Sfânta Sofia.

Cele mai citite

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă