7 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPetrolul va atinge 120 de dolari pe baril dacă Rusia va invada...

Petrolul va atinge 120 de dolari pe baril dacă Rusia va invada Ucraina

Petrolul va atinge cu siguranță prețul de 120 de dolari pe baril, iar economia globală va fi „radical alterată” dacă Rusia va invada Ucraina, a prezis veteranul strateg David Roche, potrivit CNBC.

Moscova a negat că intenționează să invadeze Ucraina, dar a mutat aproximativ 130.000 de soldați, tancuri, rachete și chiar provizii de sânge proaspăt la graniță. Kremlinul cere ca Ucrainei să nu i se permită niciodată să devină membră a alianței militare NATO și a spus, de asemenea, că dorește ca organizația să-și retragă prezența în Europa de Est.

Într-un interviu acordat CNBC, Roche a numit incertitudinea cu privire la următorii pași ai Rusiei drept „fantoma din cameră”.

„Cred că dacă va exista o invazie a Ucrainei și ar trebui să existe sancțiuni care ar împiedica accesul Rusiei la: mecanismele valutare, la sistemele de mesagerie, să-i împiedicăm să exporte mărfuri, petrol, gaz sau cărbune, cu siguranță, în acel moment, prețul petrolului va sări de 120 de dolari barilul”, a spus el.

Duminică, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a avertizat că o invazie ar putea avea loc „în orice zi”.

Chiar și ținând cont de impactul potențial asupra prețului petrolului, Roche a prezis că o invazie ar avea consecințe economice de mare anvergură. El a avertizat că mulți participanți din piață subestimează potențialele ramificații ale crizei Rusia-Ucraina.

„Cea mai bună presupunere este că majoritatea investitorilor îl tratează pe domnul Putin ca pe o muzică de fundal, cu care sunt sigur că domnul Putin nu este de acord”, a spus el pentru CNBC.

Roche a susținut că, dacă Putin va face „ceva dramatic în privința Ucrainei”, SUA și aliații săi ar putea impune sancțiuni dure Rusiei, iar piețele europene de acțiuni și perspectivele pentru economia globală ar fi „radical modificate”.

Parlamentarii americani au spus că elaborează „mama tuturor sancțiunilor” împotriva Rusiei ca metodă de apărare a Ucrainei. Miniștrii britanici și germani au avertizat, de asemenea, că Moscova va suferi consecințe economice dacă va lua porni un război.

Cu toate acestea, experții au sugerat că Rusia este dispusă să sufere „daune financiare reale” și un război total pentru a-și atinge obiectivele politice.

Într-un sondaj la care au participat 5.529 de persoane din șapte state membre UE la sfârșitul lunii ianuarie, Consiliul European pentru Relații Externe a constatat că majoritatea oamenilor din toate țările chestionate credeau că Rusia va invada Ucraina. Majoritatea participanților au spus, de asemenea, că, NATO și UE ar trebui să vină în apărarea Ucrainei dacă Rusia va face această mișcare. rusia petrolul

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

România a învins Croația cu 26-24 în preliminariile EHF Euro 2024 la handbal feminin

Lorena Ostase a marcat miercuri nouă goluri, înlocuind-o cu succes pe Crina Pintea, retrasă de la naționala de handbal feminin. România a câștigat cu...
00:01:01

Un oficial al JO Paris 2024 spune că nu este nevoie de aer condiționat în satul atleților

Un oficial al JO Paris 2024 i-a asigurat săptămâna aceasta pe concurenți că apartamentele din satul atleților sunt adaptate la temperaturile verii, pe fondul...

Israelul a lovit ţinte din apropierea Damascului

Israelul a efectuat miercuri lovituri asupra unor ţinte din apropierea Damascului, a afirmat Ministerul sirian al Apărării, cel mai recent atac împotriva capitalei Siriei...
Ultima oră
Pe aceeași temă