14.6 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăInternaționalPeste 5000 de oameni au fost arestați în Kazahstan

Peste 5000 de oameni au fost arestați în Kazahstan

Peste 5000 de oameni au fost arestați în Kazahstan, de la începutul protestelor care afectează această țară.

Anunțul privind arestările a fost făcut de Ministerul de Interne al țării și preluat de presa occidentală. Ministrul de Interne, Erlan Turgumbaev, a sugerat că arestații sunt cercetați pentru foarte multe infracțiuni. Peste 100 de centre comerciale și sedii de bănci au fost devastate. De asemenea, circa 400 de vehicule, mai ales maşini de poliţie, au fost distruse.

Printre cei arestați în Kazahstan este și șeful serviciului secret

În contextul acestor incidente, șeful serviciului secret kazah a fost demis și arestat. Șeful serviciului de securitate internă, Karim Masimov, ar fi acuzat de înaltă trădare.

Kazahstanul este practic în război civil. Protestele au fost declanșate de mărirea prețului carburanților pentru populație. Cel mai recent, din fotografii se văd civili care stau la coadă la pâine.

Guvernul a susținut că protestele sunt organizate de agenți străini, fără a indica o țară anume. Armata și Poliția din Kazahstan ar fi primit dreptul să tragă cu muniție letală în demonstranți. Separat, Rusia a trimis militari în Kazahstan, pe motiv că aceștia reprezintă o forță de menținere a păcii. Preşedintele Kazahstanului, Kasîm Jomart Tokaev, a avut o discuție prin telefon cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în care l-a asigurat că situația începe să revină sub controlul autorităților.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Putin provoacă NATO

De ce se face atâta tămbălău în urma referendumurilor din provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, teritorii care au o suprafață cumulată de mai...

Exit Poll: Extrema dreaptă din Italia, condusă de Meloni, câștigă alegerile

O alianță de dreapta condusă de partidul “Frații Italiei”, la cârma căruia se află Giorgia Meloni, a obținut o majoritate clară în viitorul parlament,...
Ultima oră
Pe aceeași temă