Parlamentul European solicită Comisiei să acționeze imediat pentru a apăra cetățenii polonezi și fundamentele legislației UE, prin declanșarea mecanismului de condiționalitate privind statul de drept.
În cadrul unei dezbateri în plen aprinse cu prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și cu ministrul sloven al afacerilor externe, Anže Logar, cei mai mulți eurodeputați au condamnat hotărârea controversată din 7 octombrie a Tribunalului Constituțional al Poloniei.
Aceștia au pus sub semnul întrebării independența instanței înseși și au avertizat cu privire la calea regresivă urmată de guvernul polonez către totalitarism. Eurodeputații au subliniat că toate țările UE sunt de acord în mod voluntar cu norme comune atunci când aderă la Uniune și au insistat asupra faptului că nu există niciun conflict între ordinea juridică a UE și Constituția Poloniei.
În numele președinției slovene, ministrul Logar a afirmat că supremația dreptului UE este fundamentul UE și baza pentru a trăi împreună într-o comunitate europeană. Acesta a subliniat faptul că Consiliul dezbate intens chestiunea statului de drept și că președinția s-a angajat să avanseze procedurile în temeiul articolul 7.
„Hotărârea Tribunalului Constituțional al Poloniei pune sub semnul întrebării fundamentul UE și reprezintă o provocare directă la adresa unității ordinii juridice europene”, a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. „Este prima dată când o instanță dintr-un stat membru consideră tratatele UE incompatibile cu o constituție națională”, a continuat aceasta. Von der Leyen a anunțat că Comisia va acționa, citând procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, mecanismul de condiționalitate și alte instrumente financiare pentru a proteja bugetul UE împotriva încălcărilor statului de drept, precum și procedura prevăzută la articolul 7, care determină o încălcare gravă a valorilor UE.
Prim-ministrul polonez Morawiecki a susținut că „supremația dreptului UE nu se extinde la sistemul constituțional (…). Constituția Poloniei este cel mai înalt act juridic din Polonia; aceasta se situează deasupra oricărui alt principiu de drept”. El a afirmat, de asemenea, că instanțele constituționale din alte state membre, inclusiv Germania, Franța, Danemarca, Spania, Italia și România, au pronunțat în trecut hotărâri similare cu cele aflate în prezent în discuție.
Utilizarea tuturor instrumentelor disponibile pentru a apăra cetățenii polonezi
Majoritatea eurodeputaților a solicitat Comisiei să utilizeze toate instrumentele de care dispune pentru a apăra mai ales cetățenii polonezi și, în cele din urmă, pentru a declanșa mecanismul de condiționalitate privind statul de drept. Aceștia au solicitat, de asemenea, lansarea unor proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și ca, în cele din urmă, Consiliul să acționeze în conformitate cu articolul 7 al Tratatului UE. Eurodeputații și-au exprimat sprijinul ferm pentru cetățenii polonezi care ies în stradă pentru a lupta pentru statul de drept și pentru judecătorii și procurorii care continuă să aplice dreptul UE și au solicitat autorităților poloneze să îi asculte și să îi respecte.
Pe de altă parte, unii eurodeputați au criticat instituțiile UE pentru că sunt îngrijorate în ceea ce privește independența sistemului judiciar și separarea puterilor numai în anumite state membre, afirmând că supremația dreptului UE este utilizată pentru a conferi UE mai multe competențe decât cele definite inițial în tratate.
Dezbaterea cu premierul polonez Mateusz Morawiecki și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va fi urmată joi de un vot asupra unei rezoluții.
Eurodeputații vor dezbate și vor vota, de asemenea, o rezoluție care marchează aniversarea unui an de la interzicerea aproape totală a avortului în Polonia. Decizia controversată a tribunalului constituțional al Poloniei, care a intrat în vigoare în ianuarie 2021 și limitează avortul legal la cazurile de viol sau incest, sau atunci când sarcina pune în pericol viața mamei, a declanșat luni de proteste.