24.1 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăInternaționalParlamentul Ungariei ratifică astăzi aderarea Suediei la NATO. Ungaria este singura țară...

Parlamentul Ungariei ratifică astăzi aderarea Suediei la NATO. Ungaria este singura țară aliată care nu îndeplinise această procedură

Parlamentul Ungariei are programată, în ziua de luni, 26 februarie 2024, procedura prin care va ratifica aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

Dintre toate țările membre NATO, Ungaria este singura care nu ratificase primirea Suediei. Penultima țară NATO care a acceptat intrarea Suediei în NATO fusese Turcia.

Dintre țările din afara NATO, cea care a criticat vehement intrarea în NATO a Suediei și a Finlandei fusese Rusia. Suedia și Finlanda au anunțat că vor să intre în NATO imediat după ce, în anul 2022, Rusia a atacat Ucraina.

În privința Ungariei, se știe că premierul Viktor Orban are o relație foarte bună cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Cu trei zile înainte ca parlamentul de la Budapesta să ratifice primirea Suediei în NATO, premierul Suediei, Ulf Kristersson, a vizitat Ungaria și s-a întâlnit cu premierul Viktor Orban. Premierul Ungariei s-a arătat foarte satisfăcut de această întâlnire, anunțând, printre altele, că s-a semnat un acord ungaro – suedez, pe baza căruia Suedia va livra Ungariei încă patru avioane de luptă Gripen. Forțele Aeriene ale Ungariei aveau deja în dotare acest model de avion militar, cu mulți înainte ca Suedia să-și exprime intenția să devină membru NATO.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Trafic restricționat în anumite zone din București

Cu ocazia desfășurării mai multor evenimente în Capitală, Brigada Rutieră a anunțat că traficul rutier va fi restricționat în anumite zone. În zilele de sâmbătă...

FC Hermannstadt a învins-o pe UTA, într-un meci din etapa a patra a fazei play-out a Superligii

FC Hermannstadt a obținut o victorie importantă împotriva echipei UTA, într-un meci disputat la Arad și încheiat cu scorul de 3-1 (1-0), în cadrul...

Descoperă viitorul construcțiilor: Case pe structură metalică

Într-o lume care se mișcă rapid, inovația în construcții ne oferă o soluție elegantă și durabilă: casele pe structură metalică. Aceste minuni ale tehnologiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă