16 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăInternaționalParlamentarii nu vor scoaterea presei din Strategia de Apărare

Parlamentarii nu vor scoaterea presei din Strategia de Apărare

Strategia de apărare a României, care trebuia dezbătută, marţi, de Comisiile reunite de Apărare din Parlament, s-a blocat la punctul referitor la presă, după ce grupurile PNL şi PSD au părăsit şedinţa, nemulţumite că reprezentanţii puterii nu au acceptat votul pentru eliminarea acestei prevederi. Potrivit realitatea.net, deputaţii şi senatorii din Comisiile reunite au dezbătut doar jumătate din textul Strategiei de Apărare, discuţiile fiind blocate în momentul în care s-a ajuns la punctul 6, adică cel referitor la presa ca vulnerabilitate.

“Până la urmă, chestiunea referitoare la presă am ajuns să o tranşăm prin vot. În favoarea eliminării acestei referiri la presă s-au pronunţat 16 membri ai Comisiilor reunite, de la PNL şi PSD, 15 s-au pronunţat “împotrivă” şi un coleg s-a abţinut. Deci, din punctul meu de vedere, este foarte clar că această recomandare nu a întrunit sprijinul necesar pentru a fi menţinută în Strategia de Apărare”, a declarat vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Teodor Meleşcanu.

Meleşcanu a susţinut că, în pofida rezultatului votului, reprezentanţii partidelor de la putere au invocat mai multe aspecte din regulamentul Comisiilor, potrivit cărora Opoziţia avea nevoie, de fapt, de 17 voturi “pentru”, şi nu de 16, pentru a trece recomandarea, astfel încât să fie jumătate plus unu din numărul total al membrilor, la şedinţă participând 32 de deputaţi şi senatori. Întrucât discuţia a degenerat, grupurile PNL şi PSD au părăsit sala, considerând că interpretarea PD-L a fost una “forţată”, urmând să nu mai participe la dezbateri în cadrul Comisiilor de apărare pe tema strategiei, până când nu va fi eliminată prevederea referitoare la presă. Astfel, în momentul de faţă, în lipsa parlamentarilor din Opoziţie, nu va mai exista cvorumul necesar pentru discutarea textului Strategiei naţionale de apărare a României.

De altfel, în sprijinul recomandării de eliminare a prevederilor referitoare la presă, parlamentarii din Opoziţie au prezentat şi o scrisoare primită din partea celor trei grupuri parlamentare din Parlamentul European, care a fost transmisă preşedintelui Senatului şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, şi în care se precizează că “includerea presei ca o vulnerabilitate în strategia de apărare este nu numai nedemocratică, dar constituie şi o încălcare a prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi chiar a Tratatului de constituire a Uniunii Europene”.

Strategia Naţională de Apărare a primit, în 23 august, aviz favorabil de la Comisiile reunite de politică externă, însă amendamentul susţinut de Opoziţie, de eliminare a presei din categoria vulnerabilităţilor, nu a fost adoptat, cu toate că a fost suţinut şi de cel puţin un parlamentar al Puterii. În Strategia Naţională de Apărare, adoptată de CSAT, înaintată de şeful statului Parlamentului, “fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora” şi prin “presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului” este considerat una dintre vulnerabilităţile României.

 

Cele mai citite

România va avea cel mai mare skate park din estul Europei

Baza sportivă şi de agrement "Dumitru Dobrescu" din Slatina, unde municipalitatea a amenajat un skate park ce corespunde cerinţelor practicanţilor acestui sport şi care,...

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...

De ce cantitate de lapte praf are nevoie un bebeluș pentru a se sătura

Hrănirea corectă a unui bebeluș este esențială pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a acestuia. Unul dintre aspectele cheie ale nutriției infantile este asigurarea unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă