27.6 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăInternaționalParisul inaugurează primul parc al orașului care onorează o femeie de culoare

Parisul inaugurează primul parc al orașului care onorează o femeie de culoare

Primarul Anne Hidalgo a anunțat, de asemenea, că intenționează să ridice o statuie femeii, Solitude, în nord-estul Parisului. Va fi prima statuie a orașului care onorează o femeie neagră.
În mijlocul protestelor globale împotriva monumentelor care au ca subiecte colonialiști albi sau comercianți de sclavi, liderii francezi au rezistat presiuniulor publice de demolare a statuilor, dar au dut curs solicitărilor de a proiecta noi monumente pentru personalități istorice mai puțin cunoscute.

Solitude s-a născut în jurul anului 1772 dintr-o sclavăp african, care a fost violat de un marinar alb pe nava care o aducea în Antile, potrivit ziarului Le Monde.

Ea și-a câștigat libertatea după Revoluția Franceză, dar apoi Napoleon a restabilit sclavia în coloniile franceze, iar Solitude s-a alăturat mișcării de rezistență din Guadelupa, potrivit primăriei. Forțele lui Napoleon au arestat o Solitudine care era atunci însărcinată și a condamnat-o la moarte.
Ea a născut pe 28 noiembrie 1802 și a fost spânzurată a doua zi.

Franța a abolit din nou sclavia în 1848. Guadalupe rămâne parte a Franței și s-a confruntat cu proteste la începutul acestui an împotriva nedreptății rasiale în urma morții lui George Floyd în SUA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă