37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInternaționalPapa Francisc, apel pentru seniori, la prima ediție a Zilei mondiale a...

Papa Francisc, apel pentru seniori, la prima ediție a Zilei mondiale a bunicilor și vârstnicilor

Înființată anul acesta de Sfântul Părinte, Ziua bunicilor și vârstnicilor este marcată anual în duminica cea mai apropiată de sărbătoarea liturgică a Sfinților Ioachim și Ana, bunicii lui Isus.

Cu această ocazie, Papa Francisc a făcut duminică un apel la oameni să aibă grijă de persoanele în vârstă, deoarece „nu sunt resturi de viaţă sau deşeuri care trebuie aruncate”, ci persoane care s-au ocupat de creşterea generaţiilor tinere, oferindu-le iubire şi înţelegere, relatează EFE.

Îndemnul este conţinut într-o omilie redactată şi citită de preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, arhiepiscopul Rino Fisichella, în timpul slujbei celebrate în Bazilica Sfântul Petru cu ocazia primei Zile Mondiale a Bunicilor şi a Persoanelor Vârstnice, care se desfăşoară la iniţiativa lui Francisc în această duminică.

Papa, care a apărat întotdeauna grija faţă de persoanele în vârstă, a considerat în această omilie că acestea sunt „preţioase bucăţi de pâine lăsate pe masă” ale vieţii noilor generaţii.

El i-a rugat pe tineri să se întrebe dacă îşi vizitează des bunicii şi dacă îi ascultă şi i-a încurajat să nu regrete într-o zi „că nu le-au acordat suficientă atenţie”.

El a subliniat că bunicii au avut grijă de tineri, i-au crescut şi i-au ascultat: „Având de multe ori o viaţă de sacrificiu, ei nu ne-au tratat cu indiferenţă şi nu ne-au desconsiderat, ci au avut ochi atenţi, plini de tandreţe”. „Când creşteam şi ne simţeam neînţeleşi sau speriaţi de provocările vieţii, ei ne priveau, se uitau la noi, la ceea ce se schimba în inimile noastre, la lacrimile noastre ascunse şi la visele pe care le aveam înăuntru. Am trecut cu toţii prin genunchii bunicilor, care ne-au purtat în braţe”, a spus el.

Francisc a criticat societăţile de astăzi, prea ocupate şi indiferente, incapabile să se ocupe de aceste persoane în vârstă care „astăzi sunt înfometate” de generaţiile tinere, de tandreţea şi atenţia lor.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă