20.6 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăInternaționalONU obţine un armistiţiu în regiunile ameninţate de foamete în Yemen

ONU obţine un armistiţiu în regiunile ameninţate de foamete în Yemen

Secretarul general al ONU Antonio Guterres şi emisarul său special Martin Griffiths caută o soluţie de durată, după patru ani de război, soldat cu peste 10.000 de morţi şi care ameninţă până la 20 de milioane de persoane cu foametea, potrivit ONU.

Mediatorii, care nutreau doar slabe speranţe să obţină vreun progres, au anunţat joi seara că cele două tabere urmează să se reîntâlnească la sfârşitul lui ianuarie, pentru a încerca să definească un cadru de negociere în vederea unei soluţii politice.

Până atunci, aceste acorduri vor ”îmbunătăţi viaţa a milioane de yemeniţi”, şi-a exprimat satisfacţia Antonio Guterres.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să organizeze vineri dimineaţa (ora locală) o reuniune, la New York, în vederea prezentării unei dări de seamă a acestor negocieri de la Rimbo, în apropiere de Stockholm, a anunţat joi seara ONU. Consiliul urmează să adopte săptămâna viitoare o rezoluţie prin care să aprobe rezultatul, potrivit unor surse diplomatice.

Un ”armistiţiu” urmează  să intre în vigoare ”în zilele următoare” la Hodeida (vest), un port la Marea Roşie, pe unde intră esenţialul ajutoarelor în această ţară, cea mai săracă în Peninsula Arabică, şi în care, potrivit ONU, face ravagii ”cea mai rea criză umanitară din lume” – prevede acordul.

Forţele guvernamentale, susţinute de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită sunnită, şi combatanţii hurhi susţinui de Iranul şiit urmează să se retragă din port. Acesta se află sub controlul insurgenţilor şi este supus unor asalturi ale coaliţiei proguvernamentale.

ONU urmează să joace un ”rol-cheie” în controlul portului, a precizat Guterres în cadrul unei ceremonii, în prezenţa celor două delegaţii. Iar potrivit unei surse de la ONU, 30 de observatori ONU ar putea să fie desfăşuraţi în oraş.

Ministrul yemenit de Externe Khaled al-Yemani şi negociatorul-şef huthi Mohammed Abdelsalam şi-au strâns puternic mâna la finalul ceremoniei – un gest cu o puternică încărcătură simbolică.

Al-Yemani a avertizat, însă, că acordul cu privire la retragerea din Hodeida rămâne ”ipotetic” până la implementarea sa. ”Aştepăm să vedem”, a declarat el pentru AFP.

”Nu-mi vine să cred”, a reacţionat Manal Qaed, o tânără jurnalistă venită de la Hodeida să relateze despre negocieri. ”În fiecare zi îmi sun soţul şi fiul de 11 ani, de frică să nu li se fi întâmplat ceva”, a povestit ea AFP.

PUNCTE DE BLOCAJ

Însă ”rămân probleme în suspans”, a avertizat Guterres.

În fapt, nu s-a ajuns la vreun acord cu privire la redresarea economiei yemenite şi nici cu privire la redeschiderea aeroportului din capitala Sanaa. Aflat sub controlul rebelilor de trei ani, aeroportul este supus unei blocade de către coaliţia proguvernamentală, care deţine controlul asupra spaţiului aerian.

Un reprezentant yemenit a anunţat joi că Banca centrală a Yemenului aşteaptă o ”injecţie” de trei miliarde de dolati din partea Kuwaitului şi Emiratelor Arabe Unite (EAU), care să contribuie la reanimarea unei economii aflate în ruină.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a salutat acordul încheiat în Suedia, pe care l-a catalogat drept un ”prim pas crucial”. ”Pacea este posibilă”, a adăugat el.

Arabia Saudită şi-a adus ”sprijinul hotărât” faţă de acord, ”un pas major” în vederea ”ajungerii la o soluţie politică”, potrivit ambasadorului saudit în Statele Unite Khaled bin Salman, fratele prinţului moştenitor Mohammed bin Salman.

Ministrul de stat însărcinat cu Afaceri externe în EAU, alt pilon al coaliţiei antirebele, a atribuit progresele realizate ”presiunii militare” exercitate de huthi.

LOVITURĂ ÎN SENAT

Iranul a salutat joi progrese ”promiţătoare” obţinute în Suedia, exprimându-şi speranţa ca negocieri viitoare să permită să se ajungă la un acord final.

Însă, potrivit ONG-ului Mercy Corps în Yémen, acordurile anunţate joi seara ”constituie doar un mic pas”. Ele vor fi judecate ”prin prisma acţiunilor de pe teren şi nu a declaraţiilor în sala de conferinţă”.

În contextul în care huthi nu s-au dus la negocieri prevăzute la Geneva în septembrie, prezenţa lor în Suedia a fost favorizată de două măsuri de încredere – evacuarea la începutul lui decembrie către Oman a 50 de rebeli răniţi şi un acord de schimb de prizonieri care deschide calea eliberării a aproximativ 15.000 de combatanţi din ambele tabere.

Imaginile devastării provocate de raiduri aeriene ale coaliţiei şi cele ale crizei umanitare au convins, de altfel, marile puteri de necesitatea accelerării unei soluţionări a conflictului.

La Washington, Senatul american i-a aplicat joi o lovitură dură preşedintelui Donald Trump, aprobând o rezoluţie care interzice susţinerea militară a Arabiei Saudite în Războiul din Yemen.

Această rezoluţie va putea să fie dezbătută în Camera Reprezentanţilor abia din ianuarie şi va fi blocată, oricum, prin veto, de către Donald Trump, care întreţine bune relaţii cu aliatul strategic saudit.

Însă aprobarea rezoluţiei în Senat relevă furia senatorilor – republicani şi democraţi – faţă de Riad, provocată de războiul sângeros, dar şi de asasinarea la începutul lui octombrie a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul ţării sale la Istanbul, de care Senatul l-a găsit ”responsabil” în altă rezoluţie pe prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”.

Cele mai citite

Studiu: 41% dintre tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani sunt în favoarea instaurării unui regim totalitar 

Un raport recent realizat de think-tank-ul GLOBSEC arată că 41% dintre tinerii români cu vârste între 18 și 34 de ani ar fi favorabili...

Avocatul lui Beyonce și Jay-Z îl critică pe Piers Morgan pentru comparația cu P Diddy din emisiune

Piers Morgan a fost criticat aspru de avocatul lui Beyonce și Jay-Z după comparația pe care invitatul său a făcut-o despre cuplu. Beyonce și Jay-Z,...

România, printre statele UE cu cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante

România se află printre țările membre ale Uniunii Europene cu una dintre cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante în sectoarele industriale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă