16.3 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaOlaf Scholz s-a înțeles cu Grecia pentru a livra Ucrainei blindate sovietice

Olaf Scholz s-a înțeles cu Grecia pentru a livra Ucrainei blindate sovietice

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat marţi un acord cu Grecia ce prevede ca Atena să livreze Ucrainei blindate din epoca sovietică pentru a contracara invazia rusă, urmând să primească în schimb vehicule mai moderne din partea Berlinului, relatează AFP.

“Vom pune la dispoziţie vehicule blindate de luptă germane”, a declarat Scholz la finalul summitului european de la Bruxelles, în cadrul căruia a discutat cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Conform unor prime informaţii din media greceşti, Berlinul urmează să livreze Atenei tancuri de transport de tip Marder, iar în schimb Grecia va trimite în Ucraina tancuri de luptă sovietice BMP-1, livrate statului elen în 1994.

Olaf Scholz va livra la schimb către Grecia, ce dă Ucrainei blindate sovietice, mai multe tancuri moderne

Premierul grec a reiterat marţi susţinerea ţării sale pentru Ucraina la congresul Partidului Popular European (PPE) de la Rotterdam (Ţările de Jos).

Anunţul trimiterii de tancuri în Ucraina a fost criticat virulent, în Grecia, de partidele de opoziţie de stânga, care au mai protestat de altfel împotriva ajutorului trimis de Atena în Ucraina. Grecia a trimis la sfârşitul lui februarie în Ucraina echipamente defensive, între care puşti kalaşnikov, muniţie şi arme anti-tanc, potrivit agerpres.ro.

În ce o priveşte, Germania a anunţat la începutul lui mai un acord similar cu Republica Cehă şi negociază în prezent un altul cu Polonia.

O companie din Slovacia va repara vehiculele blindate ucrainene avariate, răspunzând unei cereri în acest sens din partea Kievului, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Bratislava, relatează AFP.

„Societatea publică Konstrukta – Defence a încheiat un contract cu partea ucraineană pentru repararea şi modernizarea materialului militar ucrainean”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Martina Koval Kakascikova, într-un comunicat.

Primul lot de material militar trimis în Slovacia de Ucraina va consta în zeci de vehicule blindate de recunoaştere BRDM-2, a precizat ea.

Această companie din Slovacia a decis să repare vehiculele ucrainene după ce oficialii slovaci au hotărât acest lucru

Prim-ministrul Eduard Heger şi ministrul apărării Jaroslav Nad şi-au exprimat anterior disponibilitatea de a ajuta Ucraina să-şi repare echipamentele.

Cu sediul la Lieskovec, în estul Slovaciei, Konstrukta – Defence repară vehicule şi materiale de toate categoriile utilizate de forţele armate slovace, potrivit site-ului web al companiei. Societatea produce, de asemenea, obuziere automotoare ZUZANA 2.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Procurorii și polițiștii continuă operațiunea “Jupiter”. Peste 150 de percheziții într-o singură zi

Operațiunea "Jupiter", pe care procurorii și polițiștii o derulează în această perioadă pe întregul teritoriu al României, a inclus, doar în ziua de miercuri,...

Florian Coldea, de la apartamentul de la etajul 7 din Sectorul 3, la vila din Pipera

Punerea sub control judiciar a fostului prim adjunct al SRI, Florian Coldea, a scos în evidența și faptul că acesta locuiește într-o vilă...

Cehia dă asigurări Ucrainei că armamentul promis constând în sute de mii de obuze va sosi în curând

Premierul ceh Petr Fiala l-a asigurat marţi pe omologul său ucrainean Denis Şmîhal că primele muniţii din iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru achiziţionarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă