O confruntare cu Hamas, doar o chestiune de timp, potrivit ministrului israelian al apărării

O viitoare confruntare cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas este doar o chestiune de timp, a declarat luni ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, informează AFP, citat de Agerpres.

Rl online 0 comentarii

13.08.2018 - 19:57

„Problema nu este de a şti dacă o nouă confruntare va avea loc, ci când”, a declarat ministrul israelian Avigdor Lieberman într-o înregistrare video difuzată de biroul său de presă.

Fâşia Gaza, condusă de Hamas, şi perimetrul său israelian au fost joi scena uneia dintre cele mai grave confruntări între mişcarea islamistă şi Israel de după războiul din 2014.

Mai mult de 180 de rachete şi obuze de mortier au fost lansate din Gaza spre Israel, rănind mai mulţi oameni. Aviaţia israeliană a ripostat lovind peste 150 de situri militare ale Hamas, potrivit armatei. Trei palestinieni, printre care o femeie de 23 de ani însărcinată şi fiica sa de 18 luni, au fost ucişi în aceste raiduri.

Un fragil armistiţiu a fost instaurat joi seara prin medierea Egiptului şi ONU, potrivit unei surse apropiate negocierilor.

Potrivit Agerpres, Israelul şi mişcarea Hamas au fost de trei ori în război din 2008 până în prezent, iar această nouă escaladare, a treia din iulie, alimentează temerile privind izbucnirea unui nou conflict.

Împrejurimile barierei ce separă enclava palestiniană de teritoriul israelian sunt, începând din 30 martie, scena unei mobilizări împotriva blocadei impuse de zece ani de Israel şi pentru dreptul la reîntoarcerea palestinienilor care au fost alungaţi sau au fugit de pe pământurile lor după înfiinţarea statului Israel în 1948.

Protestele şi ciocnirile cu soldaţii israelieni postaţi la frontieră au culminat la 14 mai, ziua inaugurării noii ambasade a SUA la Ierusalim. Transferarea acesteia de la Tel Aviv la Ierusalim i-a iritat pe palestinieni, care au văzut în aceasta o negare a aspiraţiei lor de a face din Ierusalimul de Est, anexat şi ocupat de Israel, capitala viitorului lor stat.

Cel puţin 169 de locuitori ai Fâşiei Gaza au fost ucişi de tiruri israeliene începând din 30 martie până în prezent. Pentru prima dată după 2014, un soldat israelian a fost ucis, în 20 iulie.

Lieberman a informat despre "168 morţi şi 4.348 de răniţi" în rândurile Hamas, ceea ce ar însemna că aproape toate victimele din Gaza erau membri ai mişcării islamiste.

Printre morţi figurează un mare număr de tineri palestinieni care au protestat sau înfruntat soldaţi de-a lungul frontierei, cel puţin doi jurnalişti şi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, trei membri ai echipelor de salvare.

Comentarii