16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalNume grele la Jazz in the Park

Nume grele la Jazz in the Park

Timp de trei zile, Parcul Central și Iulius Parc vor fi luate în stăpânire de amatorii jazz-ului. Concertele vor putea fi audiate și din hamac.

Unul dintre cele mai frumoase evenimente muzicale din România, Jazz in the Park, se pregătește de deschidere. Timp de trei nopți, două zone verzi din Cluj-Napoca, Parcul Central și Iulius Parc, vor fi luate în stăpânire de amatorii de muzică bună. Ei vor fi invitați cu pături și cu hamace pentru a urmări concertele.

Organizatorii spun că două dintre cele mai cunoscute nume ale scenei jazz europene, solista Teodora Enache și basistul Lars Danielsson, vor concerta la Jazz in the Park. ”Lars Danielsson se numără printre primii cinci basiști la nivel european”, spune specialistul în jazz Mircea Kiraly. De asemenea, festivalul include și un concert al interpretei Melanie Pain, vocea renumitei trupe Nouvelle Vague. Festivalul va avea loc pe 4-6 iulie. La prima sa ediție, cea de anul trecut, Jazz in the Park a strâns peste 30.000 de spectatori, iar organizatorii se așteaptă ca ediția din acest an să strângă un număr sensibil mai mare de participanți.

Cea de-a doua ediție a Jazz in the Park va avea loc deopotrivă în Parcul Central, în Iulius Parc și la Opera Maghiară din Cluj. ”Toate concertele sunt gratuite, cu excepția celui susținut de Melanie Pain, duminică seară, pe scena Operei Maghiare. Intrarea la acest concert costă 50 de lei”, spune directorul festivalului, Alin Vaida.

Directorul festivalului mai spune că această ediție a Jazz in the Park va însemna zece concerte, un târg cu peste 100 de expozanți, zone de relaxare și de activități pentru întreaga familie, dar și multe surprize. ”În cele două parcuri vor fi instalate și hamace, iar clujenii vor fi invitați să le folosească pentru a se relaxa în sunetul muzicii bune”, mai spune Alin Vaida. Târgul care va fi organizat în Parcul Central va fi dedicat amatorilor de artizanat.

Concurs în luna august

Festivalul Jazz in the Park ar fi trebuit să aducă și un concurs, dedicat celor mai promițători tineri muzicieni. Însă foarte mulți dintre componenții trupelor înscrise sunt studenți în ultimul an la diferite instituții muzicale de învățământ superior, care își vor susține chiar în aceste zile examenele de licență. Astfel că organizatorii Jazz in the Park au decis să mute con­cursul de jazz în luna august, când Parcul Central va redeveni scena pe care vor evolua muzicienii care abordează acest gen. Festivalul Jazz in the Park și-a câștigat rapid o reputație de nivel internațional, datorită succesului fulminant al primei ediții și pentru că publicul clujean a întâmpinat această inițiativă cu entuziasm.

Program plin

Programul serii de vineri va începe cu un concert susținut de o trupă sârbească, Luz Azul, care cântă o muzică cu influențe braziliene. Vor urca apoi pe scenă Teodora Enache și Lars ­Danielsson, iar seara se va încheia cu concertul trupei Jazzybirds. ­Sâmbătă, vor urca pe scenă Youvenis și Moonlight Breakfast. Duminică seară, clujenii vor putea urmări gratuit concertele Loungerie II, Mara&Kult Studio Artists și Les Elephantes Bizarres, în timp ce ­intrarea la concertul susținut de Melanie Pain la Opera Maghiară va trebui plătită.

PLANURI. Ediție de o săptămână

Directorul festivalului clujean, Alin ­Vaida, a vorbit și despre planurile de ­viitor. El speră ca, în câțiva ani, Jazz in the Park să se transforme într-un festival cu durata de o săptămână. De asemenea, el dorește ca evenimentele asociate cu acest festival să aibă loc în 5-6 locuri, pentru ca întregul oraș să se bucure de ele. Un astfel de loc ar putea fi faleza Someșului Mic din cartierul Grigorescu.

 

Cele mai citite

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă