5.3 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeInternaționalNoul guvern din Moldova a depus jurământul în fața președintelui Igor Dodon

Noul guvern din Moldova a depus jurământul în fața președintelui Igor Dodon

”Cunoașteți foarte bine starea actuală a lucrurilor și știți la fel de bine în ce condiții de criză preluați guvernarea: după 5 luni de improvizații si ineficiență totală a Guvernului, 5 luni în care Executivul a mers, mai mult, în direcție opusă față de nevoile cetățenilor. Aș vrea ca odată cu preluarea mandatului să se termine cu asemenea improvizații și să se înceapă imediat munca în folosul oamenilor”, a declarat Igor Dodon în alocuțiunea de după depunerea jurământului.

Primele trei puncte ale foii de parcurs sunt creșterea veniturilor populației, spargerea monopolurilor și combaterea contrabandei și creșterea nivelului  de siguranță a cetățeanului.

Al patrulea vizează reformele din domeniul justiției, Dodon referindu-se direct la procedurile de numire în funcțiile de vârf din sistemul judiciar. ”Cei care au condus Guvernul în ultimele 5 luni au mers pe aceeași cale, au elaborat documente care nici măcar nu au corespuns bunelor practici internaționale și Moldova a primit critici dure din partea Comisiei de la Veneția. Domnule ministru al justiției, vă solicit ca de urgență să revizuiți proiectul de reformare a justiției, în strictă conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. Totodată, vă rog pe toți cei din Guvern sa învățați din greșelile comise în aceste 5 luni și să nu mai avem astfel de erori în organizarea concursurilor pentru funcții importante, erori care au afectat grav imaginea si credibilitatea Guvernului, atît în plan intern, cat si in cel extern.

Ultimele puncte trasate de Dodon sunt reformele în domeniile educației și sănătății, demararea unor lucrări de infrastructură,  combaterea evaziunii fiscale și implementarea unei ”politici externe echilibrate și eficiente”.

”Vreau să avertizez Guvernul și fiecare membru în parte că vor fi în funcție atîta timp cît vor înregistra progrese în aceste domenii. Nimeni nu se va putea afla în funcție dacă nu demonstrează eficiență, dat fiind că deja au fost pierdute cîteva luni importante și nu ne mai putem permite să așteptăm”, a mai spus Dodon.

Noul guvern al Republicii Moldova, condus de Ion Chicu, a fost învestit joi printr-o procedură extrem de rapidă a Parlamentului de la Chișinău, transmit Radio Chișinău și Agora.md. Guvernul moșit de președintele Igor Dodon a fost votat de parlamentarii PSRM (partidul socialist pro-rus) și PDM (partidul lui Plahotniuc).

În acest moment, Igor Dodon și partidul său pro-rus controlează toate instituțiile – cheie din Republica Moldova: președinția, guvernul, parlamentul și serviciul secret.

Chicu, fost ministru de Finanțe și până miercuri consilier al lui Dodon, se prezintă ca un tehnocrat. El a avut în trecut poziționări anti-europene.

Cele mai citite

Gogoașa reconstrucției Ucrainei

Dialogurile din cadrul întâlnirilor lui Marcel Ciolacu, premierul României, cu cei trei miniștri ai executivului american au avut o constantă: economia României este în...

Gogoașa reconstrucției Ucrainei

Dialogurile din cadrul întâlnirilor lui Marcel Ciolacu, premierul României, cu cei trei miniștri ai executivului american au avut o constantă: economia României este în...

Montarea unui acoperiș: Pașii cheie pe care trebuie să-i cunoașteți

Montarea unui acoperiș este un proces complex și esențial pentru integritatea și durabilitatea unei locuințe. Este important să înțelegeți pașii cheie ai acestui proces...
Ultima oră
Pe aceeași temă