19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalNoaptea Lungă a Filmelor Scurte: 15 scurtmetraje în cursa pentru premiul publicului

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte: 15 scurtmetraje în cursa pentru premiul publicului

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, care se va desfăşura pe 28 iunie, la Grădina Botanică din Capitală, va include, pentru prima dată, o competiţie internaţională de scurtmetraj în care cel mai bun film va fi ales de public şi răsplătit cu 1.500 de euro.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul-maraton care aduce la un loc cele mai premiate scurtmetraje din ultimul an, va avea loc pe 28 iunie, la Grădina Botanică din Bucureşti, începând cu ora 20.00. La a şasea ediţie, publicul ShortsUP iese din scaunul spectatorului pentru a primi rolul juriului.

Competiţia ShortsUP Audience Award include 15 pelicule care au fost deja validate de marile jurii internaţionale de la Oscar, Sundance, Berlin, Palms Springs, Clermont-Ferrand. Pe 28 iunie, scurtmetrajele anului urmează să treacă şi testul publicului – cel care face ca povestea cinema-ului să continue de zeci de ani.

Filmele care vor putea fi votate de spectatori la Noaptea Lungă traversează în forţă 12 spaţii culturale diferite: Franţa, Spania, Danemarca, Statele Unite ale Americii, Rusia, Belgia, Canada, Polonia, Olanda, Finlanda, Marea Britanie şi România. Un program plin de poveşti la timpul prezent, dramele şi comediile ce compun întregul vieţii de zi cu zi: unele amuzante, altele tragi-comice, cele mai multe aducătoare de inspiraţie.

Printre filmele din competiţie se numără "Helium", de Anders Walter, câştigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj în 2014, un film plin de imaginaţie despre lumea magică a lui Alfred, un băieţel bolnav. "Problema Voorman", de Mark Gill, un amestec de comedie hilară şi dramă, redă confruntarea dintre Williams, medic psihiatru cu reputaţie şi pacientul său Voorman, un prizonier care se crede Dumnezeu.

Ce rămâne după o viaţă trăită pe pământ? Un posibil răspuns vine de la animaţia îndrăzneaţă "Inventar la final de lume", de Bernardo Britto, distinsă cu premiul publicului pentru cea mai bună animaţie la Sundance 2014. Scurtmetrajul care va pune la încercare emoţia spectatorilor este "Cel de atunci", de Esteban Crespo, cel mai bun film scurt la premiile Goya, o dramă intensă despre viaţa unui fost soldat african.

Titlul românesc din competiţia Noaptea Lungă este proaspătul câştigător al premiului Zilele Filmului Românesc acordat în secţiunea de scurtmetraj la TIFF 2014. Odată cu spectatorii ShortsUP, Andrei şi Maria, cuplul protagonist al filmului scurt "Să mori de dragoste rănită", de Iulia Rugină, vor auzi pentru ultima oară cântecul Angelei Similea. Pentru că aceasta este seară în care fiecare a decis că va muri, de dragoste rănită.

Lista completă cu filmele din competiţia ShortsUP Audience Award este disponibilă pe www.shortsup.ro. Spectatorii vor putea vota filmele online, timp de 24 de ore, pe site-ul ShortsUP.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2014 are loc la Grădina Botanică Bucureşti, de la ora 20.00 până în zori la 5.00 dimineaţa. Biletele pot fi achiziţionate în avans la preţul de 35 de lei prin MyTicket şi Eventim, folosind opţiunea "print at home". În limita locurilor rămase disponibile, biletele vor putea fi cumpărate şi în seara evenimentului la preţul de 40 de lei.

ShortsUP face selecţii tematice cu cele mai premiate filme scurte din toată lumea, fie că este vorba de ficţiuni, animaţii, documentare sau filme scurte experimentale. Scurtmetrajele ajung în atenţia publicului larg în fiecare sezon, prin evenimente şi zilnic, prin platforma de recomandări online www.shortsup.ro. În ultimii cinci ani, evenimentele ShortsUP au fost adesea experienţe interactive şi mixuri neconvenţionale între film şi arte conexe cinematografiei. ShortsUP Musicology a fuzionat scurtmetrajele cu muzica pe scena Operei Naţionale Bucureşti, iar Adevăr sau Provocare a explorat graniţa dintre cinema şi teatru la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. O dată pe an, ShortsUP organizează Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, maratonul nocturn al iubitorilor de cinema în doze mici.

Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă