17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalNetanyahu: „Iranul trebuie să se retragă din toate zonele Siriei“

Netanyahu: „Iranul trebuie să se retragă din toate zonele Siriei“

Înainte de plecarea lui Lieberman la Moscova, premierul Benjamin Netanyahu a reiterat că „Iranul trebuie să se retragă din toate zonele Siriei“, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a menționat că „numai armata siriană ar trebui să se afle la granița cu Israelul“.

Însă Israelul a anunțat că va continua operațiunile militare în Siria împotriva bazelor militare și pozițiilor iranienilor și a milițiilor acestora, în special ale grupării teroriste Hezbollah.

Ministrul israelian este însoțit de șeful serviciilor secrete militare (AMAN), generalul Tamir Haiman, și de consilierul de securitate Zohar Palti.

 

    Se anunță operațiuni militare și în statele vecine Siriei

 

Bashar al-Assad, dictatorul Siriei, care insista pe prezența iraniană și a milițiilor teroriste Hezbollah, a fost chemat la Soci, unde președintele rus, Vladimir Putin, principalul său susținător, i-a anunțat oficial poziția Moscovei: „Toate trupele străine trebuie să se retragă din Siria pentru a fi demarat procesul politic de încheiere a conflictului.“ Prin „toate trupele străine“, Moscova înțelege și cele ale SUA și Franței, dar nu cele rusești.

SUA și Israelul și-au anunțat operațiuni militare împotriva pozițiilor iraniene în Siria, dar regimul de la Damasc le susținea pentru simplul motiv că nu dispune de armată terestră împotriva „teroriștilor“, adică a rebelilor împotriva regimului.

La ultimele întruniri ale Cabinetului israelian, Netanyahu a subliniat că „Israelul lucrează ca Iranul să nu poată obține arme nucleare, să nu transfere arme spre Liban și să-și consolideze prezența militară în Siria, inclusiv prin aprovizionare pe rute ce trec prin Irak“.

În acest context, Netanyahu caută să obțină susținere de la președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și premierul britanic, Theresa May.

În paralel cu declarațiile oficiale și operațiunile militare, Israelul s-a angajat în negocieri secrete cu Iranul în Iordania, informează publicația saudită Elaph. Se pare că Teheranul a promis că forțele sale, inclusiv Hezbollah, nu vor participa la luptele dintre regimul de la Damasc și rebelii din sud-vestul Siriei.

Negocierile au fost conduse din partea Iranului de către ambasadorul în Iordania, dr. Mostafa Moslehzadeh. Israelul nu a vrut decât să-și anunțe determinarea de a ataca orice implicare a militarilor iranieni și a milițiilor Hezbollah în Siria, iar această decizie a fost transmisă și Moscovei.

Negocierile de la Moscova dintre șefii armatelor israeliene și rusești au loc pe fondul susținerii Administrației Trump a operațiunilor militare ale Israelului. Casa Albă a transmis la Moscova și la Damasc, la 26 mai, „un mesaj militar clar“ să oprească ofensiva asupra zonei de sud-est Daraa, altfel vor suporta consecințele unui răspuns pe măsură.

Serviciile secrete militare americane raportaseră pregătirea unei ofensive a regimului sirian împotriva provinciei unde se află trupe americane și rebele, antrenate de americani în Iordania, iar Moscova promisese sprijin aerian.

Mai mult decât atât, se raportase sosirea unor trupe rusești, inclusiv de mercenari ai „celebrei“ companii Wagner.

Pentru a da mai multă greutate mesajului, Washingtonul a reamintit luptele directe între comandouri americane și mercenarii ruși în Deir Ez-Zor, soldate cu moartea a peste 200 de luptători ruși ai firmei Wagner. 

 

 Regimul de la Damasc prezidează Conferința ONU     pentru dezarmare!

 

Între timp, Siriei îi revine sarcina de a prezida, timp de o lună, Conferința ONU pentru Dezarmare, la Geneva.

Ambasadorul american Robert Wood a declarat că SUA vor părăsi sala în semn de protest față de această „prezidare“ a unui regim care a folosit de nenumărate ori armele chimice.

În plus, Wood a anunțat și alte acțiuni pentru a sancționa mecanismul defectuos prin care Siria a ajuns să gestioneze un astfel de eveniment ONU. 

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...
Ultima oră
Pe aceeași temă