37.1 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăInternaționalNATO trebuie să-și crească forța militară în zona arctică, anunță secretarul general...

NATO trebuie să-și crească forța militară în zona arctică, anunță secretarul general Stoltenberg

NATO trebuie să-și crească forța militară în zona arctică, a anunțat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, citat de presa din Germania.

În zona nordică a Europei și a Asiei, principala putere militară este Rusia. Totuși, „NATO și SUA trebuie să-și crească prezența în Arctica ca răspuns la sporirea activității militare a Rusiei în regiune”, consideră secretarul general al NATO.

În afara Europei sunt două țări NATO interesate de zona arctică. Acestea sunt SUA și Canada. De asemenea, o poziție interesantă are și China, care s-a autodeclarat „țară apropiată de Arctica”. Cel puțin pe moment, China este un potențial aliat al Rusiei.

Jens Stoltenberg, originar din Norvegia, nu a oferit detalii despre o eventuală amenințare a Rusiei în Arctica. Dar dacă această amenințare ar exista, ea ar fi probabil la adresa țărilor care au fost primite în NATO în anul 2022, adică Suedia și Finlanda.

Creșterea activității militare a Rusiei în mai multe zone, inclusiv în Extremul Nord, intervine în contextul războiului din Ucraina. Acest război a determinat Suedia și Finlanda să adere la NATO, iar drept consecință Rusia reclamă creșterea forței NATO în zona nordică. Rusia ar fi instalat armament modern în Extremul Nord, inclusiv arme supersonice.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă