Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

NATO neagă informațiile despre negocieri cu talibanii

Misiunea NATO în Afganistan, Resolute Support, a respins informaţiile potrivit cărora comandantul său, generalul John Nicholson, a declarat că SUA sunt pregătite să se alăture unor negocieri directe cu talibanii, precizând că aceste comentarii au fost "interpretate greșit".

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 17.07.2018 - 10:34

Într-un comunicat, misiunea NATO face refere la informaţii difuzate luni în care Nicholson a reiterat comentariile secretarului de stat Mike Pompeo privind posibilitatea de a purta discuţii cu talibanii implicând Statele Unite.

"Statele Unite nu sunt un substitut pentru poporul afgan sau guvernul afgan", a declarat Nicholson în acest comunicat. "Faptul că am reafirmat declaraţia secretarului Pompeo în care el a spus că discuţiile de pace vor include (...) forţele internaţionale şi că Statele Unite sunt gata să lucreze cu talibanii, guvernul afgan şi poporul afgan către o pace durabilă a fost interpretat greşit", a adăugat el.

Talibanii au respins orice discuţii cu guvernul preşedintelui Ashraf Ghani, pe care ei îl consideră nelegitim şi în schimb au insistat că vor discuta doar cu Statele Unite.

În comentariile sale de luni, Nicholson a spus că Statele Unite recunosc că au de jucat un rol important în procesul de pace.

"Secretarul nostru de stat, dl Pompeo, ne-a spus că noi, Statele Unite, suntem gata să discutăm cu talibanii şi să discutăm despre rolul forţelor internaţionale", a declarat el. "Sperăm că ei realizează acest lucru şi că aceasta va contribui la avansarea procesului de pace", a adăugat el.

Remarcile intervin pe fondul unor speculaţii în creştere referitoare la începerea unor discuţii cu talibanii după o încetare a focului fără precedent de trei zile în timpul sărbătorii Eid al-Fitr de luna trecută, care a marcat sfârşitul postului musulman.

Luna trecută, Pompeo a declarat că Statele Unite sunt gata "să sprijine, să faciliteze şi să participe" la discuţii cu talibanii asupra rolului forţelor internaţionale în Afganistan, dar că procesul de pace va fi condus de afgani.

Comentarii

loading...