18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalNATO își întărește atacul în Marea Neagră

NATO își întărește atacul în Marea Neagră

În cadrul exercițiilor ­militare coordonate de Statele Unite, navele și avioanele țărilor NATO vor totaliza, la finalul anului 2018, 126 de zile de antrenamente în zona Mării Negre, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât în anul 2014 – acela fiind momentul în care Rusia a invadat Crimeea.

Printre măsurile menite să crească securitatea Alianței pe ­Flancul Estic, amiralul Foggo a menționat activitatea comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est (MND-SE), de la București. Acest comandament NATO a coordonat, în anul 2018, ­exercițiul Noble Jump, la care au participat 5.000 de soldați cu 500 de vehicule.

Exercițiul a demonstrat capacitățile de acces rapid, de staționare și de deplasare ale militarilor NATO în trei țări riverane Mării Negre, a subliniat amiralul ­american.

“A fost un pas important în direcția cea bună. Aliații și partenerii NATO vor continua să realizeze angajamente și exerciții care ne vor spori interoperabilitatea, ca un efort pe termen lung pentru îmbunătățirea coo­perării regionale, a securității maritime și a stabilității în zona Mării Negre”, a precizat James Foggo.

Aceste evoluții sunt corelate și cu noua inițiativă lansată de NATO sub denumirea “Four 30s” („De patru ori 30”). Conform acestui plan, până în anul 2020, NATO va avea 30 de  batalioane mecanizate, 30 de escadrile și 30 de nave de luptă, gata de acțiune în cel mult 30 de zile. Planul “Four 30s”, anunțat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, acum două luni, este considerat un răspuns direct al Alianței Atlantice față de politica agresivă a Rusiei în estul Europei.

Secretarul general al Alianței Atlantice a estimat, la acel moment, că, pe ansamblul anului 2018, cheltuielile pentru Apărare ale statelor europene din NATO, precum și ale Turciei și ale Canadei vor crește, în medie, cu 3,82 la sută.

Față de anul 2015, cheltuielile militare cumulate ale acestor țări vor fi, la finalul anului 2018, mai mari cu 87,3 miliarde de dolari. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă