25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalNae Caranfil a deschis la New York festivalul filmului românesc

Nae Caranfil a deschis la New York festivalul filmului românesc

Vineri, 29 noiembrie, a debutat la Lincoln Center o nouă ediţie a festivalului filmului românesc din New York, „Making Waves”, cu proiecţia în premieră mondială a filmului „Closer to the Moon”, noua creaţie a lui Nae Caranfil.

Evenimentul, organizat şi condus de Corina Şuteu, a avut loc cu casa închisă, biletele fiind vândute cu mult timp înainte de începutul festivalului. Premiera a avut loc în prezenţa regizorului Nae Caranfil, a producătorilor Michael Fitzgerald şi Renata Rainieri şi a câtorva dintre interpreţi.

Printre invitaţii prezenţi la ceremonia de deschidere s-au numărat regizorul de teatru Andrei Şerban, actriţa Luminiţa Gheorghiu, invitată de onoare a festivalului, Simona Miculescu, ambasador al României la ONU, Richard Peña, fostul director de programe la Film Society of Lincoln Center şi profesor la Columbia University, regizoarea Mona Nicoară, criticul Evgeny Gusyatinskiy, istoricul de film Dominique Nasta, analistul financiar Nouriel Rubini şi numeroşi alţi susţinători ai Making Waves.

Premiera

Prezentat în faţa a 300 de spectatori, „Closer to the Moon” a stârnit chiar şi unele controverse la sesiunea de întrebări şi răspunsuri de la final. La proiecţie a fost prezentă şi nepoata Monicăi Sevianu, singura femeie din grupul celor cinci care au jefuit Banca Naţională în 1959 şi tot singura care nu a fost, ulterior, condamnată la moarte.

„Când avem o primă coproducţie româno-americană, unde putem s-o dăm mai bine decât la Festivalul Making Waves, care face legătura dintre publicul american şi filmul românesc, şi mai ales într-o ediţie în care tema principală este propaganda, filmul meu având din start în premisă această temă? Vreau să adaug faptul că primul om care m-a încurajat să urmăresc această poveste şi s-o transform într-un film de ficţiune a fost Alex. Leo Şerban, acum mai bine de zece ani.ø a declarat Nae Caranfil.După un start în forţă, festivalul a fost în atenţia spectatorilor români şi americani şi în următoarele două zile. Proiecţiile (cele la „Love Building”, „Poziţia copilului” şi „Experimentul Bucureşti” au fost sold – out), s-au mutat de la Walter Reade Theater la Francesca Beale Theater din Elinor Bunin Monroe Center. După trei zile, din cele 11 cât durează festivalul, numărul de spectatori a ajuns la cifra de 1500.

La prima prezentare din New York a filmului „Poziţia copilului”, actriţa Luminiţa Gheorghiu s-a întâlnit cu distribuitorii americani de la Zeitgeist şi a stat de vorbă cu publicul într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri prelungită. „Ce bucurie mai mare pentru un actor decât să afle că nu mai sunt bilete la filmul lui! Într-adevăr, când am venit aici, nişte români m-au rugat să-i ajut să intre în sala de cinema şi le-am zis <<Îmi pare rău, nu sunt şef aici>>. Mi-a părut rău că nu pot să le fiu de folos, dar mi-a părut şi bine că nu mai sunt bilete”, a povestit Luminiţa Gheorghiu.

Prin această proiecţie, la care a fost prezent şi scriitorul Norman Manea, festivalul „Making Waves” sprijină campania pentru Oscar şi Globul de Aur a filmului „Poziţia copilului”, în plin sezon de promovare a ceremoniilor de decernare a celor mai importante premii din America.

„Aici… adică acolo”, de la Laura Căpăţână Juller, a avut parte de aplauzele unei săli pline. De o proiecţie sold out a avut parte şi „Experimentul Bucureşti”, un hibrid de ficţiune şi documentar regizat de Tom Wilson. Q&A-ul de la sfârşit a fost plin de remarce interesante din partea publicului alcătuit din americani, români tineri sau dintre cei emigraţi, urmăriţi de Securitate şi cu propriile versiuni despre „ce s-a întâmplat”.

La fel ca în anii trecuţi, festivalul a captat interesul unora dintre cele mai importante publicaţii americane. The New York Times a recomandat printr-un slide show câteva dintre filmele incluse în selecţia acestei ediţii, iar „Visul lui Liviu”, mediumetrajul din 2005 al lui Corneliu Porumboiu (căruia „Making Waves” îi dedică o retrospectivă completă), a avut parte de o recenzie foarte bună în prestigiosul săptămânal „The New Yorker”. Porumboiu va fi intervievat alături de Luminiţa Gheorghiu şi de Corina Suteu, în cadrul celebrului show TV al lui Charlie Rose.

„Making Waves: New Romanian Cinema” continuă până pe 3 decembrie la Film Society of Lincoln Center. Între 5 şi 10 decembrie, festivalul se mută la Jacob Burns Film Center, în
Pleasantville.

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Klaus Iohannis merge în America unde va primi premiul Distinguished International Leadership Award

Președintele României, Klaus Iohannis, se va afla, în perioada 7-8 mai 2024, într-o vizită de lucru la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii. Președintele...

Judecătorul care a cerut azil politic în Belarus. “Aici este un preşedinte foarte înţelept”

Un judecător polonez a cerut azi politic în Belarus, în contextulrelațiilor tensionate dintre Polonia și Belarus. El susține că acolo se află"un preşedinte foarte...
Ultima oră
Pe aceeași temă