Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rl online

Actualizat: 19.12.2017 - 18:27

Monument aurit în onoarea victimelor atentatului de la Târgul de Crăciun de la Berlin

  • Merkel, criticată în ultimele săptămâni din cauza lipsei sale de empatie
  • Directorul serviciilor de informaţii interne a subliniat că ţara nu se află la adăpost de alt atac

Rl online

Actualizat: 19.12.2017 - 18:27

Angela Merkel, cancelarul în exerciţiu, a fost criticată în ultimele săptămâni din cauza lipsei sale de empatie, de o parte a apropiaţilor celor 12 morţi şi celor aproximativ 100 de răniţi. Ea i-a primit pentru prima oară luni, după publicarea, la începutullui decembrie, a unei scrisori deschise foarte critice.

”Adevărul este de asemenea că susţinerea (victimelor) a ajuns prea târziu şi era insuficientă”, a subliniat preşedintele Frank-Walter Steinmeier la o ceremonie la care presa nu a avut acces, în Biserica Amintirii, în apropiere de locul atentatului.

”Să ştiţi că experienţele voastre, plângerile voastre şi avertismentele voastre au fost auzite (...). 19 decembrie 2016 a impus o datorie reprezentanţilor politici. Trebuie să scoatem la lumină neglijenţele şi să învăţăm din greşelile noastre”, a adăugat acest social-democrat respectat, potrivit textului distribuit presei.

Ministrul Justiţiei Heiko Maas a prezentat scuze într-un articol de presă.

Aceste declaraţii tranşează cu cele ale lui Merkel de luni, când a apreciat că autorităţile ”şi-au exprimat în mod clar (compasiunea) în diverse moduri”.

Taxiuri pe cheltuiala victimelor

Potrivit lui Kurt Beck, autorul unui raport oficial foarte critic cu privire la tratamentul victimelor acestui atentat, cancelarul a ştiut însă să ”destindă situaţia” în întâlnirea de luni.

Atacul din piaţa de Crăciun, revendicat de gruparea islamistă Statul Islamic (SI), este atentatul cel mai sângeros comis vreodată pe teritoriul german.

Cu toate acestea nu s-a organizat vreun omagiu naţional.

În raportul său, Beck critică de asemenea indemnizaţiile mici şi gesturi administrative şocante - precum trimiterea familiilor unor somaţii de plată a autopsiilor defuncţilor.

Ultimul exemplu de acest fel, dezvăluit de cotidianul Bild marţi, constă în faptul că Primăria Berlinului a precizat în invitaţia adresată apropiaţilor şi răniţilor la comemorarea de marţi că ”costul unui taxi nu va fi rambursat! Să se folosească mijloace de transport în comun”.

Acest lucru alimentează şi mai mult resentimentul celor vizaţi, care au aflat în ultima perioadă de la diverse comisii de anchetă că tunisianul Anis Amri ar fi putut să fie arestat înainte să treacă la fapte.

”Vor să economisească bani. Totul este foarte rece. Ei nu au încercat măcar să ne asculte, să ne înţeleagă suferinţele”, declară pentru Bild Yaron, cumnatul lui Dalia Elyakim, o israeliană ucisă de camion.

”Mă aşteptam la mai multă generozitate, mai ales că acum s-a stabilit că autorităţile, statul, au comis erori flagrante”, consideră, potrivit aceleiaşi surse, o rănită în atentat identificată drept Silvia B.

Mult timp plasat sub supravegherea poliţiei, autorul atentatului a rămas în libertate, în pofida faptului că era catalogat drept un islamist periculos şi traficant de droguri.

Sosit în Germania în 2015, după ce a ispăşit o pedeapsă cu închisoarea în Italia, tânărul a profitat de haosul administrativ provocat de afluxul a sute de mii de migranţi în acel an şi a depus numeroase cereri de azil, obţinând tot atâtea titluri de sejur provizoriu sub diverse identităţi.

Comemorarea de marţi este marcată de o serie de ceremonii în piaţa de Crăciun Breitscheidplatz.

Angela Merkel inaugura un memorial în faţa celebrei Biserici a Amintirii, al cărei clopot, parţial distrus în al Doilea Război Mondial, domină piaţa.

Monumentul constă într-o tăietură aurită, lungă de 14 metri, pe scările care conduc la biserică, care seamănă cu o cicatrice.

Seara, o rugăciune ecumenică este prevăzută, iar la ora locală 20.02 (21.02, ora României), momentul atentatului, va fi aprinsă o adevărată mare de lumânări.

Directorul serviciilor de informaţii interne Hans-Georg Maassen a subliniat, într-un interviu recent, că ţara nu se află la adăpost de un nou atac, în contextul în care 1.900 de persoane sunt suspectate de legături cu mişcarea jihadistă.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine