16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternaționalMinistrul de externe iranian: Iranul va răspunde textului UE, referitor la programul...

Ministrul de externe iranian: Iranul va răspunde textului UE, referitor la programul său nuclear, până luni

Iranul va răspunde textului „final” al Uniunii Europene(UE) până la miezul nopții luni (15 august), a declarat ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, solicitând Statelor Unite să dea dovadă de flexibilitate pentru a rezolva trei probleme rămase pentru a salva pactul nuclear din 2015.

 „Cred că până la ora 12 în această seară, vom trimite în scris coordonatorului Uniunii Europene rezumatul final al problemelor rămase dintre noi (Iranul și America),” a spus Amirabdollahian, potrivit Reuters.

Amirabdollahian a spus că s-ar putea ajunge la un acord dacă „răspunsul Americii este flexibil”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, a reiterat, de asemenea, posibilitatea de a reînvia acordul nuclear din 2015 în timpul unei conferințe de presă anterioare, cu jurnaliştii.

Iranul va da un răspuns textului UE, referitor la acordul nuclear, dar problema este complicată și de SUA

„Există o oportunitate de a ajunge la un acord nuclear dacă liniile roșii ale Iranului sunt respectate”, a spus Kanani la o conferință de presă la Teheran.

Iranul și Statele Unite se luptă să depășească diviziunile în discuțiile indirecte privind relansarea acordului, în timp ce negocierile ce durează de luni de zile au intrat într-o etapă crucială.

Concluzia generală a acordului reînviat a fost convenită în principal în martie, după 11 luni de discuții la Viena.

Germania, Franța și Marea Britanie contestă noile sancțiuni impuse de SUA contra Iranului

Miniştrii de externe ai Franţei, Marii Britanii și Germaniei au transmis, duminică, un comunicat comun, în care avertizează Statele Unite că nu au dreptul să impună, prin intermediul ONU, noi sancțiuni împotriva Iranului. 

Comunicatul celor trei state europene intervine după ce Statele Unite au anunțat că sancțiunile ONU asupra Iranului sunt din nou în vigoare, conform unui acord semnat în anul 2015 între Iran, SUA, Franţa, Germania, Marea Britanie şi China, acord confirmat și printr-o rezoluție a ONU.

Franţa, Marii Britanie și Germania subliniază că Statele Unite s-au retras din acest acord în anul 2018, astfel că nu-l mai pot invoca pentru a impune sancțiuni contra Iranului.

Acordul din 2015 ridica sancțiunile contra regimului de la Teheran, în schimbul reducerii activităților nucleare ale Iranului. Cel mai mare risc este legat de faptul că Iranul s-ar putea dota cu arme nucleare.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Lungul lanț de C(i)olaci al rușinii

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, s-a simțit jignit când a fost numit moldovean, domnia-sa fiind buzoian. La rândul lor,...

Fascinația Jackpot-urilor: povești reale din Las Vegas și legende din lumea filmului

În fiecare domeniu există cuvinte specializate care își fac loc în limbajul uzual și devin cunoscute pentru toată lumea. Un astfel de cuvânt este...

Estonia acuză Rusia de un “atac hibrid”. O companie aeriană îşi suspendă timp de o lună zborurile

Finnair, compania aeriană finlandeză, a declarat că va suspenda temporar, timp de o lună, zborurile către orașul eston Tartu din cauza interferențelor semnalului GPS....
Ultima oră
Pe aceeași temă