19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalMinistrul Culturii: Muzeul Bran, reorganizat şi nu desfiinţat

Ministrul Culturii: Muzeul Bran, reorganizat şi nu desfiinţat

Decizia Ministerului Culturii de a reorganiza Muzeul Naţional Bran este un demers prin care se urmăreşte asigurarea condiţiilor de prezervare şi de valorificare a patrimoniului muzeal, scrie ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa oficială de Facebook.

 "Nu este vorba despre o desfiinţare a Muzeului Naţional Bran, ci despre reîntoarcerea acestuia în locul unde a funcţionat dintotdeauna", afirmă ministrul, subliniind că Ministerul Culturii priveşte această decizie "ca un act normal de reînfiinţare a muzeului".

 În opinia lui Alexandrescu, "dublarea de identitate survenită în urma retrocedării Castelului Bran nu a asigurat un circuit de vizitare corespunzător valorii colecţiilor, iar aceasta a fost principala motivaţie care a determinat luarea acestei hotărâri".

 "Opinia publică trebuie să afle că anul trecut Castelul Bran a avut peste un milion de vizitatori, iar Muzeul Naţional Bran a avut 11.000", precizează ministrul.

 El precizează că patrimoniul secţiei Vama Medievală Bran din cadrul Muzeului Naţional Bran va trece în administrarea CJ Braşov, prin Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.

 "Colecţia va fi valorificată în parteneriat cu Muzeul Ţării Făgăraşului "Valer Literat" şi cu Primăria Comunei Bran. Acest fond de patrimoniu va fi preluat la o dată ulterioară de Primăria Comunei Bran, dacă aceasta reuşeşte să achiziţioneze o clădire în care să înfiinţeze un nou muzeu. Muzeul Judeţean de Istorie Braşov va preda această colecţie în administrarea viitorului Muzeu al Comunei Bran. Secţia etnografică în aer liber a Muzeului Naţional Bran va trece în administrarea CJ Braşov, ca secţie a Muzeului Etnografic Braşov, ce va rămâne in situ şi va fi regândită ca un eco-muzeu, în strânsă colaborare cu comunitatea locală reprezentată de Primăria Comunei Bran. Graţie investiţiilor preconizate de Consiliul Judeţean Braşov, Muzeul îşi va creşte gradul de atractivitate şi de interactivitate", arată Alexandrescu, în postarea sa de vineri.

 Potrivit lui Alexandrescu, Ministerul Culturii a propus proprietarilor Castelului Bran preluarea în regim de comodat a pieselor de patrimoniu din Fondul Reşedinţei regale de la Bran, cu respectarea strictă a condiţiilor de conservare, restaurare, administrare, întreţinere şi punere în valoare, ceea ce implică angajarea unui personal de specialitate (conservatori, muzeografi). Totuşi, aceştia nu au acceptat oferta în condiţiile muzeale impuse de valoarea patrimonială a colecţiei regale.

 Muzeul Bran a fost înfiinţat în anul 1957 când s-a amenajat o expoziţie de artă şi istorie medievală. Mai târziu, prin anii '60, s-a început amenajarea unui muzeu al satului brănean cu titulatura Secţia Etnografică Bran.

 În toată această perioadă, Muzeul Bran a fost în administrarea Consiliului Popular Judeţean Braşov. În anul 1987 s-a deschis secţia Vama Medievală, amenajată în clădirea de la baza Castelului, clădire care a aparţinut administraţiei vamale austro-ungare până în anul 1918.

Cele mai citite

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

Echipă mixtă română de tenis de masă, calificată la Olimpiadă

Perechea română alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat pentru proba de dublu mixt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a...

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă