Pompeo, fost şef al CIA, a fost primit călduros la Ryad, Tel Aviv şi apoi la Amman, unde discuţiile sale s-au axat în principal pe rolul ”destabilizator” al Iranului în regiune, lăsând puţin loc subiectului referitor la conflictul israeliano-palestinian, în pofida tensiunilor crescânde.
Patruzeci şi cinci de palestinieni au fost ucişi cu focuri de armă trase de soldaţi israelieni de la izbucnirea, pe 30 martie, a unei mişcări de contestare, denumită ”Marşul reîntoarcerii”, în apropiere de frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel. Peste 1.500 de palestinieni au fost, de asemenea, răniţi, îndeosebi de gloanţe, bilanţuri ce au suscitat critici privind folosirea excesivă a forţei de către soldaţii israelieni.
Dar, Pompeo, care s-a întâlnit duminică cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a refuzat luni să-şi critice gazda, afirmând: ”Credem că israelienii au dreptul de a se apăra şi noi suntem în întregime de acord cu aceasta”.
Mike Pompeo s-a exprimat la Amman, ultima etapă a turneului său, în cursul căreia s-a întâlnit cu omologul său iordanian, Ayamane Safadi, care a reamintit că soluţia ”a două state” este singura cale spre pace.
Preşedintele american, Donald Trump, i-a indignat pe palestinieni anunţând în decembrie 2017 recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitala Israelului şi transferul Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.
Palestinienii, care refuză orice contact diplomatic cu responsabilii americani de la anunţul SUA privind Ierusalimul, revendică Ierusalimul de Est, anexat de către Israel, drept capitala statului la care ei aspiră.
SUA ar urma să prezinte în curând un plan de pace. Din Amman, Mike Pompeo le-a cerut palestinienilor să revină la masa negocierilor.