10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalMAREA BRITANIE Varianta indiană este acoperită de Pfizer și AstraZeneca

MAREA BRITANIE Varianta indiană este acoperită de Pfizer și AstraZeneca

Două doze de Pfizer sau AstraZeneca oferă o bună protecție împotriva infecției cu varianta coronavirus identificată pentru prima dată în India, conform noilor date din Marea Britanie, indicând o reducere minimă a eficacității în comparație cu așa-numita variantă Kent .
 
BioNTech / Pfizer a asigurat o protecție de 88% împotriva variantei B.1.617.2 găsită în India, o scădere abia perceptibilă de la 93% furnizată împotriva tulpinii B.1.1.7 identificată pentru prima dată în Kent, în sud-estul Angliei, conform datelor Health Public England.
 
Protecția conferită de două doze de vaccin Oxford / AstraZeneca a fost mai mică față de ambele variante, la 66% pentru B.1.1.7 și 60% pentru B.1.617.2.
 
Cu toate acestea, oficialii au avertizat că aceste cifre ar putea fi subestimate, subliniind lansarea ulterioară a dozelor secundare de AstraZeneca în comparație cu BioNTech / Pfizer, ceea ce a însemnat că testarea AZ a fost urmărită pentru o perioadă mai scurtă de timp.
 
Cifrele dau speranță guvernului britanic că vor putea pune capăt blocajului țării, așa cum era planificat pe 21 iunie.
 
Alte date au arătat că vaccinul AZ durează câteva săptămâni pentru a atinge eficacitatea maximă după cea de-a doua doză, sugerând că efectul său protector poate să nu fi fost pe deplin cuprins în noile date.
 
Scăderea relativă a eficacității față de B.1.617.2 a fost similară pentru ambele vaccinuri: în proporție de 6% pentru vaccinul BioNTech / Pfizer și 10% pentru Oxford / AstraZeneca.
 
Matt Hancock, Secretarul britanic de Sănătate și Asistență socială, a descris noile dovezi drept „revoluționare”. Referindu-se la numărul de persoane care au primit deja ambele doze de vaccin, el a adăugat: „Putem fi încrezători că peste 20 de milioane de oameni – mai mult de unul din trei – au o protecție semnificativă împotriva acestei noi variante”, număr care a crescut cu „ sute de mii ”în fiecare zi.
 
Dr. Mary Ramsay, șefa imunizării Public Health England, a declarat că ea și colegii ei se așteptau ca vaccinurile să fie și mai eficiente în prevenirea spitalizării și a decesului.
 
Severitatea și transmisibilitatea variantei indiene vor fi cruciale pentru a determina dacă premierul Boris Johnson este capabil să-și îndeplinească „foaia de parcurs” pentru redeschiderea completă a țării. Oficialii raportează zilnic datele miniștrilor și poartă conversații oficiale cu Hancock și cu prim-ministrul cel puțin o dată pe săptămână pentru a le actualiza, în timp ce Johnson cântărește o decizie finală, conform surselor din interior.
 
Dovezile până în prezent indică faptul că B.1.617.2 este mai puțin capabil să se sustragă imunității la vaccin decât B.1.351, varianta identificată pentru prima dată în Africa de Sud, potrivit oficialilor din domeniul sănătății publice.
 
Datele din spitalele engleze au arătat că din 2.889 de cazuri confirmate genetic de B.1.617.2, 104 au condus la o vizită la serviciul de urgență, dintre care 31 au avut o noapte de spitalizare și șase au murit. Aceste înregistrări nu au fost încă pe deplin corelate cu starea de vaccinare, deci nu se cunoaște defalcarea cazurilor severe între persoanele vaccinate și cele nevaccinate.
 
Noul raport a arătat dovezi continue că B.1.617.2 este mai transmisibil decât B.1.1.7.
 
Dar modelarea de către oamenii de știință britanici a arătat, de asemenea, că modelele de creștere a variantei variază considerabil între diferite părți ale Marii Britanii. Un oficial din domeniul sănătății publice a spus că la Londra proporțiile variabile ale B.1.1.7 și B. 1.617.2 păreau să înlocuiască o variantă cu cealaltă fără o creștere generală a numărului cazului, dar în alte părți ale Angliei varianta identificată prima dată în India crește suficient de rapid pentru a produce o creștere generală.
 
Dr. Robert Challen de la Universitatea din Exeter, a cărui modelare a variantei din India a fost prezentată grupului științific consultativ guvernamental, Sage, a spus că este greu să se ajungă la o concluzie definitivă cu privire la ceea ce a condus la creșterea cazurilor cu noua variantă. Dimensiunile mai mari ale gospodăriilor ar putea juca un rol, dar „ar putea exista și alți factori care sunt mai puțin ușor de controlat, cum ar fi o ventilație slabă sau locuințe mai dense”, a adăugat el.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă