24 C
Bucharest
Monday, 18 September 2023
HomeInternaționalMarea Baltică: O navă veche de 500 de ani descoperită într-o stare...

Marea Baltică: O navă veche de 500 de ani descoperită într-o stare perfectă

Noua descoperire, denumită Mary Celeste, este în centrul unui mister maritim de o vechime de 500 de ani.

Nava a fost localizată de arheologi la o adâncime de peste 120 de metri la aproximativ 100 de mile sud-est de Stockholm. Aproximativ 99% din nava este intactă – cu stâlpii încă în picioare înalți și cu cele două arme pivotante în pozițiile lor de ardere. Chiar și pompa de santină, elementele de rigidizare, pupa decorat sunt de asemenea vizibile. Probabil, un mic comerciant suedez sau danez să fi fost la cârma acestei, nava a fost aproape sigur construită într-o anumită etapă între 1490 și 1540 – cel mai probabil la începutul secolului al XVI-lea.

Deși, este de departe cea mai bună navă conservată găsită vreodată de la vârsta de descoperire a Europei, ea are un design nord-european, nu unul sud-european. 

Cu toate acestea, dimensiunea navei, forma arcului perfect conservat, proiectarea ancorelor și a catargelor și a riglelor sunt considerate a fi foarte asemănătoare cu cele ale celor două vase mai mici ale lui Columb, Pinta și La Niña pe care le-a folosit împreună cu nava mai mare, Santa Maria, să traverseze Atlanticul și să descopere America în 1492.

Descoperirea va ajuta arheologii și istoricii să înțeleagă mai pe deplin unele dintre tehnologiile navale din vremea lui Columb pentru călătoria sa.

Cele mai citite

Cine sunt bugetarii care NU vor mai primi tichete de masă. Anunț oficial de la Guvern

„Nu va fi nimic impozitat. La orice venit se plătește CASS. Nimeni nu va pierde, știți foarte bine că s-au mărit de la...

Călugăr român, acuzat că ar fi bătut un alt călugăr, din Belarus

Un călugăr român în vârstă de 35 de ani a fost arestat luni, în urma unor acuzații că ar fi agresat un alt călugăr...
00:00:30

VIDEO: Armata bulgară detonează o dronă găsită pe țărm

Armata bulgară a detonat drona cu ajutorul unor explozibili găsiți pe coasta Mării Negre, a anunțat luni (18 septembrie) Ministerul Apărării din Bulgaria. Camerele...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies