18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalMacron: Regret profund decizia SUA de retragere a trupelor din Siria

Macron: Regret profund decizia SUA de retragere a trupelor din Siria

“Regret profund decizia luată de SUA”, a spus Macron. “Să fii aliat înseamnă să lupţi umăr la umăr. Trebuie să se poţi baza pe aliat”, a adăugat el.

Donald Trump a ordonat recent retragerea trupelor americane staţionate în Siria, apreciind că şi-a atins obiectivul – de a ”învinge” gruparea Statul Islamic (SI) în această ţară devastată de război.

”Este o retragere totală”, care va avea loc ”cât mai rapid posibil”, a declarat miercuri, pentru AFP, un oficial american sub protecţia anonimatului. El a precizat că această decizie – care ar putea avea consecinţe importante în regiune, în special asupra combatanţilor kurzi – a fost finalizată marţi.

Decizia a fost urmată de două demisii la nivel înalt: cea a secretarului american al Apărării, Jim Mattis, şi cea a emisarului Statelor Unite ale Americii pentru coaliţia internaţională antijihadistă, Brett McGurk.

În ultimele luni, oficiali americani de rang înalt şi-au multiplicat avertismentele împotriva unei retrageri precipitate, care ar lăsa cale liberă în Siria aliaţilor regimului lui Bashar al-Assad, şi anume Rusia, marea rivală a Statelor Unite, şi Iranul, o adevărată oaie neagră a administraţiei Trump.

Aproximativ 2.000 de militari americani sunt desfăşuraţi în prezent în nordul Siriei – în principal forţe speciale prezente cu scopul de a lupta împotriva SI şi de a antrena forţe locale în zone recucerite de la jihadişti.

Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă