9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalMacron, în „marele joc“ din Africa de Est

Macron, în „marele joc“ din Africa de Est

Președintele Macron a plecat spre Djibouti luni, 11 martie pentru o vizită-fulger cu scopul reafirmării susținerii Parisului. Aliat istoric și strategic al Franței, micul stat din Cornul Africii se confruntă cu un peisaj geopolitic perturbat de recenta reconciliere dintre Etiopia și Eritreea vecine. Este prima oară după nouă ani când un președinte francez face o vizită partenerului djibutian, care resimte un sentiment de „abandon”.

Etapa prezidențială în Djibouti devenise relativ urgentă în contextul în care „marele joc” s-a intensificat în jurul micului teritoriu (23.000 kmp și 900.000 locuitori), independent din 1977 și care a căpătat o importanță strategică majoră prin poziția sa pe axa dintre Mediterana și Oceanul Indian, structurată pe Canalul Suez, Strâmtoarea Bab-el-Mandeb (în apropiere de Djibouti) și Strâmtoarea Malacca.

Marți dimineață, la întâlnirea bilaterală între Emmanuel Macron și omologul său Ismail Omar Guelleh, partea djibutiană a abordat probleme privind locul pe care Djibouti l-ar putea ocupa în recompunerea regională în curs. Apoi, președintele Macron  s-a deplasat la baza militară franceză, cea mai mare din Africa, unde se află 1.450 de soldați.

Deși scurtă, vizita prezidențială și susținerea afirmată de Paris ar putea permite înlăturarea resentimentului și frustrării exprimate în ultimii ani de autoritățile din Djibouti. Un diplomat francez la post în regiune recunoaște că în relația cu Djibouti  Franța „s-a considerat multă vreme în teren cucerit” și a lăsat câmp liber, în special pentru chinezi.

Nici o dimensiune economică nu a fost prevăzută pentru această etapă a turneului, dar deplasarea lui Macron a avut  un puternic accent securitar,  având în vedere că Djibouti nu este în poziție de forță la ora în care premierul etiopian Abiy Ahmed întărește relațiile cu Eritreea și Somalia, doi vecini cu care Djibouti întreține relații delicate de mai mulți ani.

Franța, care salută eforturile etiopiene în medierea regională și în reapropierea de Eritreea, ce provoacă „o redistribuire a cărților”, se declară „prudentă” în ceea ce privește relații potențiale cu Eritreea. Subiectul va fi prezent la masa discuțiilor din cadrul întâlnirii cu premierul etiopian Abiy Ahmed. După Djibouti, Macron este așteptat în Etiopia și apoi în Kenya, miercuri și joi.

 

Securitate și economie

Dimensiunea strategică a turneului lui Emmanuel Macron se reflectă prin componența delegației din care fac parte ministrul Apărării, Florence Parly, și președintele Comisiei de apărare din Adunarea Națională, Jean-Jacques Bridey. Probleme de securitate se vor afla și în centrul discuțiilor dintre Macron și omologul său kenyan, Uhuru Kenyatta. În timpul vizitei la Paris, în 2016, acesta a vizitat sediul Direcției Generale a Securității Externe (DGSE) și parteneriatul a rămas „activ”, la fel și cel privind antrenarea și formarea contingentelor kenyan, ugandez și burundez din Amisom, misiunea Uniunii Africane în Somalia.

În Etiopia va fi semnat un acord în materie de apărare, negociat după vizita din noiembrie. Etapa etiopiană a debutat la situl istoric Lalibela, în nordul țării, cu o vizită comună în compania premierului Abiy Ahmed. Înscrise în patrimoniul mondial al UNESCO în 1978, celebrele biserici săpate în stâncă sunt supuse intemperiilor puternice care fragilizează părți ale acestor locuri emblematice de cult. În timpul vizitei lui Abyi Ahmed la Paris, în octombrie, președintele Macron a insistat pe voința franceză de a contribui la eforturile de prezervare a patrimoniului arheologic și cultural etiopian.

Dincolo de dimensiunea securitară a turneului, Parisul se așteaptă la înțelegeri în domeniul economic într-o regiune unde influența chineză este omniprezentă. Macron va căuta să se poziționeze în raport cu oferta Beijingului în regiune, cu puțin timp înaintea vizitei lui Xi Jinping la Paris.

Dacă nici un patron de întreprindere nu a fost așteptat în etapa Djibouti, două delegații de șefi de companii se vor deplasa în Etiopia și Kenya. În marja discuțiilor economice, Macron, care organizează cu președintele Kenyatta summitul One Planet în Nairobi,  la 14 martie, va profita de eveniment pentru întâlniri cu diverși șefi de stat africani.   

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă