12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalMacron anunță o criză umanitară în regiunea siriană Idlib, ca urmare a...

Macron anunță o criză umanitară în regiunea siriană Idlib, ca urmare a acțiunilor regimului Assad

Într-o alocuţiune rostită cu ocazia conferinţei anuale a ambasadorilor la Paris, şeful statului francez a cerut „intensificarea presiunii asupra regimului de la Damasc şi a aliaţilor săi” pentru o soluţionare politică a conflictului sirian.

„Situaţia este alarmantă în prezent deoarece regimul ameninţă să creeze o nouă criză umanitară în regiunea Idleb şi nu a arătat până acum disponibilitatea de a negocia nici cea mai mică tranziţie politică”, a mai spus Macron.

„Este nevoie de o presiune suplimentară asupra regimului şi a aliaţilor săi şi, în această privinţă, aştept foarte mult din partea Rusiei şi Turciei, ţinând cont de rolul şi angajamentele acestora”, a adăugat el.

Regimul lui Bashar al-Assad este hotărât să preia controlul asupra provinciei Idlib, din nord-vestul Siriei, la graniţa cu Turcia. Această regiune reprezintă ultimul refugiu al grupărilor insurgente, alungate din principalele lor bastioane din Siria. Idlib este controlată în proporţie de 60% de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Cham (formată din membri ai fostei ramuri siriene a Al-Qaida).

„Cine a provocat aceste mii de refugiaţi? Cine şi-a masacrat propriul popor? Nu este de datoria Franţei să desemneze viitorii lideri ai Siriei sau a oricărei alte ţări, dar este de datoria noastră şi în interesul nostru să ne asigurăm că poporul sirian se află în poziţia de a face acest lucru”, a adăugat Macron.

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă