1.6 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeInternaționalLovitură de teatru în scandalul diplomatic al momentului: Austria, nesolidară cu UE...

Lovitură de teatru în scandalul diplomatic al momentului: Austria, nesolidară cu UE și SUA

”Noi susţinem decizia de a-l rechema pe ambasadorul UE de la Moscova, dar nu adoptăm măsuri la nivel naţional. Dorim să menţinem deschise canalele de comunicare cu Rusia”, au indicat într-un comunicat comun cancelarul austriac Sebastian Kurz şi ministrul afacerilor externe, Karin Kneissl. Ei au adăugat că ”Austria este o ţară neutră şi se consideră o punte între Est şi Vest”.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a indicat luni că 14 ţări membre ale UE au decis să expulzeze diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Marea Britanie ca urmare a otrăvirii în această ţară a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia.

‘De o manieră concertată, 14 ţări din UE au decis să expulzeze diplomaţi ruşi’, a declarat Tusk la Varna (Bulgaria), unde participă la summitul UE-Turcia. ‘Măsuri suplimentare, care să includă noi expulzări, nu sunt excluse în următoarele zile şi săptămâni’, a adăugat Tusk.

Ţările europene au precizat în comunicate oficiale numărul diplomaţilor expulzaţi. Astfel, Germania, Franţa şi Polonia au declarat persona non-grata patru diplomaţi ruşi, Lituania – trei, iar Italia şi Danemarca – doi. Ministerul Afacerilor Externe român a notificat ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României.

La acţiunea concertată a UE şi SUA s-a raliat şi Ucraina, care a anunţat luni că expulzează 13 diplomaţi ruşi. ‘În spirit de solidaritate cu partenerii noştri britanici şi aliaţii noştri transatlantici şi în coordonare cu ţările din UE, Ucraina aluat decizia de a expulza de pe teritoriul său 13 diplomaţi’, a precizat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, într-o declaraţie difuzată de biroul său de presă.

Londra a expulzat deja 23 de diplomaţi ruşi, Moscova expulzând un număr egal ca represalii şi anunţând încetarea activităţilor British Council pe teritoriul său, informează AGERPRES.

Cele mai citite

Cele mai frumoase povești de Crăciun

Crăciunul este una dintre  cele mai frumoase sărbători ale umanității. Puțini scriitori au reușit, însă, să creeze povești și mai emoționante despre lume și...
00:00:42

VIDEO. Blinken critică Israelul cu privire la numărul de victime civile din Gaza

Secretarul de stat american Antony Blinken, în cea mai dură critică publică la adresa modului în care Israelul a condus războiul împotriva Hamas în...

Vlad Voiculescu, urmărit penal în dosarul achizițiilor de vaccinuri anti-COVID

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat că fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de...
Ultima oră
Pe aceeași temă