24.3 C
București
duminică, 25 septembrie 2022
AcasăInternaționalLovitură de stat în Sudan. Puterea a fost preluată de armată

Lovitură de stat în Sudan. Puterea a fost preluată de armată

Premierul a fost arestat

O lovitură de stat a avut loc în Sudan, după ce prim-ministrul țării a fost arestat. De asemenea, mai mulți membri ai guvernului au fost ridicați chiar din casele lor de către soldați. Din imaginile postate în mediul online, oamenii au ieșit în stradă, au dat foc la mașini și au avut loc lupte între cetățeni.

Armata a preluat puterea în Sudan, printr-o lovitură de stat

Potrivit presei internaționale, mai mulți miniștri și oficiali guvernamentali au fost arestați. Ministerul Informațiilor a postat un mesaj pe Facebook prin care a transmis un apel al premierului reținut. Acesta le-a cerut oamenilor să iasă în stradă.

„Prim-ministrul sudanez Abdalla Hamdok, într-un mesaj din arestul său la domiciliu, le cere sudanezilor să adere la mijloace pașnice de protest și să ocupe străzile pentru a-și apăra revoluția”, transmite ministerul în mesajul publicat pe Facebook.

Premierul și soția sa au fost arestați

Premierul Sudanului Abdalla Hamdok și soția sa Muna Abdallah au fost arestați și duși într-o locație secretă. Potrivit CNN, s-a tras cu muniție împotriva manifestanților care protestează împotriva loviturii de stat din Sudan, pe străzile Capitalei. De asemenea, Ministerul Informațiilor a spus că au existat victime. 

Abdel Fattah al-Burhan, un ofițer militar care a condus Consiliul Suveran al Sudanului, a anunțat că a dizolvat guvernul, iar armata a preluat puterea. Astfel s-a declarat stare de urgență în toată țara. Al-Burhan a anunțat că un „guvern reprezentativ independent și echitabil” va prelua puterea până la alegerile din 2023. 

Țările străine au condamnat lovitura de stat din Sudan

Celelalte state au reacționat imediat. Statele Unite ale Americii a transmis că administrația Biden este „profund alarmată” de lovitura de stat care se desfășoară în Sudan. De asemenea, Uniunea Europeană a condamnat arestarea premierului și a cerut eliberarea lui și a celorlalți membri ai guvernului. Șeful ONU, Antonio Guerres a transmis același mesaj.

Ministrul german de externe Heiko Maas a solicitat încetarea imediată a tentativei de lovitură de stat din Sudan.

„Facem apel la toți cei care sunt responsabili pentru securitatea și ordinea statului în Sudan, să continue procesul de tranziție politică pașnică către o democrație în Sudan”, a declarat acesta.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Administratorii de fonduri scoțieni și bancherii americani se pregătesc să inunde Londra după ce noul cancelar a anunțat reforme 

Regatul Unit a devenit mai atractiv pentru fondurile scoțiene și bancherii americani odată cu noile reforme ale cancelarului britanic. Kwasi Kwarteng. Sfârșitul plafonului bonus...

Analiză The Telegraph: Cum este Putin împins în pragul prăpastiei de către ultranaționaliștii săi

Când liderul rus este în cele din urmă destituit, ar putea fi extrema-dreaptă, nu liberalii, cei care îl vor înlocui, este analiza jurnaliștilor...
00:00:37

Super taifunul Noru declanșează evacuări din zonele de coastă în Filipine

Autoritățile filipineze au început duminică evacuarea oamenilor din zonele de coastă, în timp ce insula principală Luzon, inclusiv Manila, se pregătește pentru un taifun...
Ultima oră
Pe aceeași temă