24.2 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăInternaționalLiderul opoziției din Malaezia, Anwar, pretinde o majoritate „formidabilă” pentru un nou...

Liderul opoziției din Malaezia, Anwar, pretinde o majoritate „formidabilă” pentru un nou guvern

 Lupta pentru putere vine într-un moment dificil pentru națiunea multietnică, întrucât economia sa orientată spre export a fost grav afectată de pandemia de coronavirus. Ringgit-ul și acțiunile din Malaezia au scăzut după comentariile lui Anwar.

Anwar trebuie acum să-l convingă pe regele Malaeziei, sultanul Abdullah, că are cifrele necesare pentru a forma un guvern, dar încă nu a apărut niciun partid politic important în sprijinul său.

În schimb, regele ar putea alege să ceară alegeri la sfatul lui Muhyiddin pentru a pune capăt lunilor de volatilitate politică.

Muhyiddin, a cărui coaliție de șapte luni a supraviețuit cu o majoritate redusă, a respins afirmațiile lui Anwar drept „o simplă acuzație”, spunându-i să-și demonstreze majoritatea printr-un proces constituțional.

„Până nu se dovedește contrariul, guvernul Perikatan Nasional rămâne ferm și eu sunt primul ministru de drept”, a spus Muhyiddin într-o declarație referitoare la coaliția sa de guvernământ.

Muhyiddin a dezvăluit, de asemenea, un pachet suplimentar de stimulare economică în valoare de 10 miliarde de ringgit (2,41 miliarde de dolari).

Cele șase mari partide politice care l-au susținut pe Muhyiddin au respins afirmația lui Anwar drept „publicitate ieftină” și au declarat într-o declarație comună că se află ferm în spatele lui Muhyiddin, care a apărut ca lider după demisia fostului prim-ministru, Mahathir Mohamad.

Dacă Anwar va reuși în cele din urmă să câștige puterea, acesta va marca punctul culminant al unei lupte de 22 de ani, în care a petrecut aproape 10 ani în închisoare.

„Avem o majoritate puternică, formidabilă. Nu vorbesc despre patru, cinci, șase (locuri), ci despre mult mai mult decât atât ”, a declarat Anwar reporterilor. „Cu aceste cifre, Muhyiddin e demis ca prim-ministru”.

PAȘII URMĂTORI

Următorul pas al lui Anwar ar fi să se întâlnească cu regele, sultanul Abdullah. Regele joacă un rol în mare parte ceremonial în Malaezia, dar ar putea numi un prim-ministru care, în opinia sa, este probabil să conducă o majoritate în parlament. El ar putea, de asemenea, să dizolve parlamentul și să declanșeze alegeri la sfatul premierului.

Analiștii au declarat că alegerile ar fi mai palpabile să pună capăt incertitudinii politice.

Muhyiddin a venit la putere în martie după ce a obținut o majoritate cu sprijinul UMNO, care a fost învinsă în alegerile din 2018. Oponenții săi l-au acuzat că a preluat puterea prin schimbarea alianțelor în loc să o câștige la urne.

Anwar, în vârstă de 73 de ani, a avut o carieră politică tumultuoasă. La început, o stea în creștere a politicii malaysiene și a UMNO, a fost închis pentru sodomie și corupție după ce a fost concediat din funcția de vicepremier de Mahathir în 1998.

El a fost din nou închis pentru acuzații de sodomie în 2015, când Najib Razak era prim-ministru.

Anwar a descris toate acuzațiile aduse împotriva sa drept un complot pentru distrugerea carierei sale politice. I s-a acordat grațierea regală în 2018, ca parte a înțelegerii cu Mahathir, pentru ca acesta să reușească în funcția de premier, după ce cei doi au încheiat o alianță pentru a-l învinge pe Najib la alegerile din 2018.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă