15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalLa Național, totul e bine

La Național, totul e bine

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti începe în forță noua stagiune, cu o premieră semnată de ­nonconformistul regizor Radu Afrim. Spectacolul se numește ”Între noi totul e bine”, pe un text de Dorata Maslowska. Premiera va avea loc duminică, 27 septembrie, de la ora 20.00, la Sala Pictura, precedată fiind de ­avanpremierele din 22 şi 23 septembrie, ora 20.00. Capete de afiș sunt actorii Marius Manole și Dorina Chiriac.

Distribuția cu actori în mare parte tineri, dar de mare anvergură scenică, va fi, fără îndoială, un mare bonus pentru public. Dorina Chiriac debutează cu acest rol la Teatrul Național, Marius Manole, starul primei scene a țării, va avea un rol de compoziție și un ”look” cu totul nou, Istvan Teglas este la fel de cameleonic. Alături de ei îi vom revedea pe mereu surprinzătoare a Liliana Ghiță, o specialistă în roluri afrimiene, pe Natalia Călin, surpriza din spectacolul ”Hoții”, pe Florentina Țilea și pe Cezar Antal, aflat și el la debutul pe scena Naționalului.

Creatorii spectacolului ne asigură că vizionarea acestuia este de neratat pentru că Radu Afrim a imaginat, pornind de la o scriitură de mare complexitate, personaje pline de culoare şi pitoresc, oferindu-le şi cadrul potrivit de desfăşurare. Atmos­fera acestei realităţi, ce pare să ne scape printre degete în timp ce vrem să-i prindem conturul, se datorează în egală măsură scenografiei concepute de tânăra arhitectă  Irina Moscu.

Upă cum se precizează într-un comunicat al Teatrului Național din București, este vorba de o piesă care a avut premiera mondială în 2009 şi care este montată acum pentru prima dată în România, care vă va purta dincolo de arii geografice, de marcaje şi delimitări temporale într-o răvăşitoare poveste despre generaţii sacrificate, despre pace şi război, existenţă şi non-existenţă, dar mai ales despre haosul pogorât peste lume după cel de-al doilea război mondial, în care fiinţa şi identitatea ei naţională prea puţin mai contează, mai ales dacă eşti născut într-o ţară greu încercată istoric. Un memento, dar şi un serios semnal de alarmă, ţesut în textura unei comedii negre de cea mai bună calitate, agrementată scenic prin momente de music-hall, travestiuri, compoziţii şi întorsături de situaţie abil conduse regizoral.

Scriitoarea

Născută în 1983 în Polonia, Dorota Masłowska s-a remarcat de la o vârstă fragedă, cucerind practic toate treptele pe care a năzuit să le urce. Dramaturg, cronicar, compozitor, solist vocal, producător muzical, Dorota Masłowska este una dintre vocile tinerei generaţii care îşi manifestă personalitatea creatoare printr-o multitudine de forme de exprimare, cu o viziune matură asupra realităţii şi o scriitură non-conformistă, jonglând, printr-un joc subtil, între poetic şi sordid, ironie şi pesimism.

Debut literar fulminant, în 2002, cu romanul postmodernist „Albă ca zăpada şi roşu bolşevic“ – premiul criticilor la prestigiosul Premiu literar polonez NIKE, în 2003, urmat, în 2006, de premiul NIKE pentru romanul „Păunul reginei”. Şi această piesă, a doua ei creaţie dramatică, a obţinut o nominalizare în 2009, pentru acelaşi premiu. Din 2012, „Între noi e totul bine“ e montată fără întrerupere în Ungaria, Rusia, Franţa, Cehia, Suedia etc., iar autoarea este recompensată cu Premiul pentru Cel mai bun dramaturg la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Zabrze (2009), precum şi cu Premiul pentru Cea mai bună piesă a anului 2010, oferit de Ministerul Culturii din Polonia.

„Oamenii tineri îşi caută modalităţi noi de a vorbi despre identitate, declara tânăra scriitoare înt-un interviu. Încep să simtă nevoia aceasta şi o caută în Europa, unde cu toţii ­pretindem că suntem la fel. Cred că în Polonia nu a existat până acum un limbaj care ar putea să exprime experienţa noastră: cum e să ai o copilărie în timp de război împrumutată de la bunici şi părinţi. Am impresia sau cel puţin speranţa că acest spectacol va arăta acest lucru.”

Sunteți așteptați, așadar, la cea dintâi premieră a stagiunii 2015-2016, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.  

Cele mai citite

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă