19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalKurzii critică planul SUA de retragere a trupelor din Siria

Kurzii critică planul SUA de retragere a trupelor din Siria

În decembrie, preşedintele american Donald Trump i-a luat prin surprindere pe aliaţi şi pe unii dintre membrii administraţiei sale anunţând retragerea celor circa 2.000 de militari americani din Siria, spunând că misiunea de a învinge Statul Islamic a fost încheiată.

Atunci, Forţele Democrate Siriene (SDF), miliţii conduse de kurzi şi aliate cu SUA, au atras atenţia că planul lui Trump de retragere a trupelor va duce la o renaştere a Statului Islamic.

“Considerăm că decizia de retragere din Siria nu va ajuta la rezolvarea crizei siriene. Va complica lucrurile”, a declarat vineri pentru DPA Souhaneek Deebo, un membru al consiliului SDF.

El a adăugat că strategia SUA de a învinge Statul Islamic şi de a pune capăt prezenţei iraniene în Siria “nu a fost pe deplin realizată”.

Afirmaţiile lui Souhaneek Deebo vin după ce Wall Street Journal a relatat că armata SUA se pregăteşte să îşi retragă toate forţele din Siria până la sfârşitul lunii aprilie.

La începutul acestei săptămâni, Trump şi-a exprimat convingerea că până săptămâna viitoare va putea să declare înfrângerea ‘califatului fizic’ al Statului Islamic.

Trump a ordonat armatei să se retragă din Siria, deşi nu există un calendar exact, iar îngrijorările sunt tot mai mari în legătură cu efectele absenţei SUA.

Lupta împotriva Statului Islamic în Siria continuă şi în prezent, iar forţe locale sprijinite de SUA, formate în mare parte din luptători kurzi şi arabi, avansează în ultimul bastion controlat de jihadişti în estul extrem al ţării.

Cele mai citite

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...
Ultima oră
Pe aceeași temă