12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInternaționalJumătate de secol de teatru

Jumătate de secol de teatru

Mulţi dintre ei s-au stins între timp, dar cei rămaşi au venit din toate colţurile lumii luni dimineaţă la Teatrul Odeon pentru a-şi revedea colegii şi chiar pe unii dintre profesori. Cea care a strigat catalogul generaţiei anului 1961 a fost Sanda Manu, pe atunci foarte tânără asistentă a maestrului Ion Finteşteanu.

După ce au cântat imnul studenţilor, „Gaudeamus igitur”, despre care una dintre absolventele de acum 50 de ani spunea că, dacă l-ar fi cântat în 1961, ar fi fost cu siguranţă arestaţi, sala a fost cuprinsă de un freamăt ce amintea de o sală de clasă. Deşi erau cu toţii trecuţi bine de 70 de ani, cei prezenţi se comportau ca nişte studenţi poznaşi, comentând tot timpul.

Cei mai „obraznici” dintre ei, care ar fi meritat să li se scadă nota la purtare, erau actorii Papil Panduru şi Costică Drăgănescu, care perturbau mereu, cu poante, discursurile sobre de la „catedră”. „Măi, Costică, nu mă face de râs”, îşi trăgea de mânecă actorul Candid Stoica colegul spre hazul „clasei”. Doamna profesoară Sanda Manu îi privea cu îngăduinţă pe toţi, amintindu-şi cu nostalgie, dar şi cu infinită tristeţe că din acea generaţie făcuse parte şi răposatul ei soţ, marele actor Ştefan Tapalagă.

Flori şi lacrimi pentru Gheorghe Dinică

Printre profesoarele generaţiei de aur prezente la aniversare s-a numărat şi Elena Negreanu, în vârstă de 93 de ani, care a spus că a încheiat un angajament cu Radu Beligan, născut în acelaşi an cu ea, ca nici unul dintre ei să nu dea semne de slăbiciune, ci să se susţină unul pe celălalt cât mai mult în viaţă

Ovaţii în picioare a primit post-mortem Gheorghe Dinică, în numele căruia a mulţumit cu lacrimi în ochi soţia sa, doamna Gabriela. Aprig aplaudat a fost şi Marin Moraru care a vorbit foarte scurt şi extrem de sobru, spunând că cei care sunt prezenţi la aniversare sunt nişte învingători. La rândul său, Traian Stănescu s-a referit la umbrele colegilor pe care le simte prin preajmă.

Mult mai vesel în discurs a fost Papil Panduru, pe adevăratul său nume Papil Pagubă, care a povestit cu un haz nebun despre faptul că a trebuit să-şi schimbe numele ca să poată urca pe scenă şi despre cum venise el de la ţară să dea examen la Teatru împreună cu alţi „golani” ca Gheorghe Dinică şi Traian Stănescu. El a adăugat că s-a simţit mereu supravegheat de slujbaşii „eliberatorilor sovietici”, moment în care din sală s-a auzit remarca hazlie: „Şi supravegherea a continuat şi după ce te-ai însurat”. Prinzând din zbor poanta, Papil Panduru a explicat că norocul lui a fost că „el de fapt s-a măritat”, făcând referire la mult mai faimoasa sa soţie, Cătălina Buzoianu, adevăratul „star” al familiei.

Printre cei care au evocat cel mai bine figura maestrului Finteşteanu s-a numărat Mihai Pruteanu, fost actor şi „voce” a Americii. „Eu cred că sunt singurul care a venit nu doar de la ţară, ci de-a dreptul din pădure. Şi maestrul Finteşteanu încerca să mă civilizeze. Mi-a arătat la un moment dat o imagine dintr-o carte cu un luptător grec cerându-mi să fac o caracterizare de personaj la prima vedere. «Iei, d-apăi şi fie din luptător îi şi aista? Cu cămeşuţa scurtî şî cu sandali în pişioari», am zis.

«Apăi, dacî îi bagî unu’ o suliţî pi sub fustî sau dacî-l calcî numa pi chişioari l-a terminat»”, a comentat studentul venit tocmai din pădure, spre groaza profesorului. „Maestri, io vreau d-amu şî gioc roluri di trajedii”, i-a spus ucenicul profesorului după o vreme. „Da, monşer, că până acum pe comedie ai pleznit-o”, glumea Ion Finteşteanu. „Maestri, io zic sî revenim la oili noastri!”, voia să fie luat în serios studentul. „Da’ ce crezi, măi, băiete, că io sunt tovarăş de CAP cu tine? Ce mă iei pe mine cu oile?”,îi replica profesorul, spre hazul tuturor, haz neştirbit nici după 50 de ani.

Ca o adevărată doamnă directoare, Dorina Lazăr, deşi aflată în avion pe drum din State spre ţară, a fost totuşi prezentă. Ei i s-a auzit din off vocea înregistrată mulţumindu-le într-un foarte scurt discurs profesorilor şi colegilor pentru prezenţă şi scuzându-se cu umor pentru absenţă: „Sunt o babă ramolită şi am încurcat fusurile orare. Dar voi fi alături de voi deseară la petrecere.”

Cele mai citite

Guvernul discută Programul Național de Reformă pe anul 2024

Guvernul Ciolacu are pe ordinea de zi a ședinței din 9 mai 2024 un Memorandum pentru "Aprobarea Programului Național de Reformă 2024", elaborat conform...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă