13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalJaponia: O unitate specială de poliţie pentru insule disputate cu China

Japonia: O unitate specială de poliţie pentru insule disputate cu China

Unitatea va avea baza în Okinawa, la 420 de km la est de insulele numite de japonezi Senkaku, iar de chinezi Diaoyu, scrie sursa citată.

“Presupunând scenarii care includ debarcarea ilegală a unui grup armat, vor fi desfăşuraţi poliţişti foarte bine instruiţi, echipaţi cu pistoale mitralieră”, a transmis NHK, fără a preciza sursa informaţiilor.

Forţele armate şi paza de coastă din Japonia şi-au întărit prezenţa în jurul insulelor disputate, însă potrivit televiziunii nipone este pentru prima dată când se creează în regiune o unitate pentru protecţia teritoriului respectiv.

Agenţia Naţională de Poliţie nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta ştirea. În bugetul solicitat începând din aprilie anul viitor, sunt prevăzute 159 de posturi suplimentare de poliţişti în Okinawa şi Fukuoka, pentru reacţia la situaţii din insule îndepărtate.

Relaţiile dintre Tokyo şi Beijing sunt tensionate multă vreme de disputa asupra insulelor şi de istoricul agresiunii japoneze din al doilea război mondial. În 2012, un grup de activişti chinezi a debarcat pe una din insule şi a ridicat steagul Chinei, provocând indignare în Japonia, reaminteşte Reuters. Recent, cele două ţări au încercat să îşi amelioreze relaţiile; în octombrie anul trecut, premierul japonez Shinzo Abe a vizitat capitala chineză, ocazie cu care ambele părţi s-au angajat să îşi întărească legăturile.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă