Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Japonia: O unitate specială de poliţie pentru insule disputate cu China

Japonia a înfiinţat o unitate specială de poliţie, pentru protecţia unor insule din Marea Chinei de Est, revendicate şi de China, conform Reuters.

Share

Lorand Stoica 0 comentarii

Actualizat: 02.09.2019 - 18:04

Unitatea va avea baza în Okinawa, la 420 de km la est de insulele numite de japonezi Senkaku, iar de chinezi Diaoyu, scrie sursa citată.

"Presupunând scenarii care includ debarcarea ilegală a unui grup armat, vor fi desfăşuraţi poliţişti foarte bine instruiţi, echipaţi cu pistoale mitralieră", a transmis NHK, fără a preciza sursa informaţiilor.

Forţele armate şi paza de coastă din Japonia şi-au întărit prezenţa în jurul insulelor disputate, însă potrivit televiziunii nipone este pentru prima dată când se creează în regiune o unitate pentru protecţia teritoriului respectiv.

Agenţia Naţională de Poliţie nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta ştirea. În bugetul solicitat începând din aprilie anul viitor, sunt prevăzute 159 de posturi suplimentare de poliţişti în Okinawa şi Fukuoka, pentru reacţia la situaţii din insule îndepărtate.

Relaţiile dintre Tokyo şi Beijing sunt tensionate multă vreme de disputa asupra insulelor şi de istoricul agresiunii japoneze din al doilea război mondial. În 2012, un grup de activişti chinezi a debarcat pe una din insule şi a ridicat steagul Chinei, provocând indignare în Japonia, reaminteşte Reuters. Recent, cele două ţări au încercat să îşi amelioreze relaţiile; în octombrie anul trecut, premierul japonez Shinzo Abe a vizitat capitala chineză, ocazie cu care ambele părţi s-au angajat să îşi întărească legăturile.

Comentarii

loading...