Foto: Arhivă

Noi tensiuni. S-a propus schimbarea frontierelor în Balcani

O propunere care ar fi fost vehiculată la nivelul Uniunii Europene sugerează o schimbare a frontierelor unor țări din Peninsula Balcanică.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 24.04.2021 - 21:27

O propunere care ar fi fost vehiculată la nivelul Uniunii Europene sugerează o schimbare a frontierelor unor țări din Balcani, țări rezultate din dezmembrarea fostei Iugoslavii.

Despre această propunere au apărut informații, în ultimele zile, în presa din unele țări din Balcanii de Vest, apoi chiar la nivelul agențiilor de presă occidentale.

Ideea lansată în discuție ar fi aceea ca Bosnia și Herțegovina să se dezmembreze, pierzând o zonă cu populație majoritar sârbă, cunoscută sub numele de "Republica Srpska". Ulterior, respectiva regiune ar urma să fie alipită Serbiei, rezultând așa - numita "Serbie mare".

Această modificare de frontiere ar reprezenta "finalizarea procesului de dezmembrare a Iugoslaviei" și ar putea să aibă loc înainte ca actuala țară Bosnia și Herțegovina să fie primită în UE.

Alte viitoare țări despre care se discută, în acest context, ar fi "Croația mare" și "Albania mare".

Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a declarat însă, în fața presei din Kosovo, că țara lui respinge categoric o idee de retrasare a frontierelor în Balcanii de Vest. Ministrul german a subliniat că o asemenea idee "nu este doar nerealistă", ci și simpla deschidere a discuției pe acest subiect este "periculoasă".

Comentarii