9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalIranul caută sprijinul Chinei în problema acordului nuclear

Iranul caută sprijinul Chinei în problema acordului nuclear

În temeiul acestui acord, o serie de sancţiuni internaţionale au fost ridicate în schimbul unor limitări ale activităţilor nucleare ale regimului de la Teheran.

Preşedintele american Donald Trump a ordonat reinstituirea sancţiunilor SUA împotriva Iranului, iar un responsabil al Departamentului de Stat a spus că Washingtonul a cerut aliaţilor săi să renunţe la importurile de petrol până în luna noiembrie.

Iranul şi alte ţări semnatare ale acordului nuclear (Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune cu privire la programul nuclear iranian /Joint Comprehensive Plan of Action/), între care China, încearcă să salveze documentul.

‘Rolul în implementarea JCPOA, în realizarea JCPOA, iar acum în susţinerea JCPOA, va fi de importanţă crucială’, a declarat Mohammed Javad Zarif, referindu-se la acronimul acordului.

Îngrijorarea predomină printre iranieni odată cu apropierea zilei de luni, 6 august, când se aşteaptă reinstituirea unei părţi a sancţiunilor americane care ameninţă să destabilizeze şi mai mult o economie deja slăbită de corupţie şi de gestionarea defectuoasă, potrivit AFP. Donald Trump a anunţat reimpunerea pe etape a sancţiunilor americane, de la 6 august, şi din noiembrie.

Principalul semnal al crizei economice: căderea vertiginoasă a monedei naţionale, rialul, care a pierdut aproape două treimi din valoarea sa de la începutul anului.

Guvernul a încercat să stopeze această cădere în aprilie, stabilind o rată oficială fixă şi procedând la multiple arestări ale agenţilor de pe piaţa neagră, măsuri care au făcut să crească piaţa paralelă.

Mulţi iranieni cu bani preferă să părăsească ţara. Alţii, mai săraci, par să iasă în stradă pentru a-şi exprima îngrijorarea, conform înregistrărilor video care circulă pe reţelele sociale şi a căror origine rămâne necunoscută. ‘Aceste manifestaţii vor continua’ , declară Adnan Tabatabai, directorul think tank-ului german CARPO, care urmăreşte îndeaproape problemele iraniene, conform AFP.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă