18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăInternaționalIranul acuză țările europene că dau dovadă de extremism

Iranul acuză țările europene că dau dovadă de extremism

“Pentru a menţine SUA în acordul asupra programului nuclear iranian, ţările europene dau dovadă de extremism şi aceasta va dăuna în cele din urmă politicii Europei”, a declarat Zarif într-un interviu publicat luni în cotidianul reformist Etemad, cu numai câteva ore înainte de o întrevedere, la Teheran, cu omologul său francez.

Zarif urmează să aibă la mijlocul zilei de luni o întrevedere cu ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian. Acesta intenţionează să-i ceară Iranului garanţii împotriva programului său balistic şi ambiţiilor sale regionale, pentru a încerca să salveze acordul din 2015 asupra programului nuclear iranian, din care SUA ameninţă să se retragă.

Însă, “orice acţiune pentru a mulţumi partea care a încălcat cel mai mult acordul nuclear este inutilă”, a atenţionat Zarif în interviul pentru Etemad.

“La ora actuală, două grupuri au încălcat acordul nuclear: SUA şi europenii. Americanii din cauza politicii Washingtonului, iar europenii din cauza politicii SUA”, a spus el. “Europenii, din cauza politicii SUA, nu au putut să-şi respecte angajamentele, în special în domeniul bancar. În consecinţă, aceste două grupuri nu sunt în situaţia de a fixa condiţii pentru ţara care şi-a respectat în totalitate angajamentele”, a adăugat ministrul iranian.

În timp ce Parisul acuză Iranul că vizează poziţii de “hegemonie” în Orientul Mijlociu şi cel Apropiat, Zarif a amintit de nemulţumirile Iranului la adresa Occidentului şi i-a atenţionat pe europeni.

El a denunţat sprijinul adus Occidentului pentru Irak şi împotriva Iranului în timpul războiului în care s-au confruntat cele două ţări în perioada 1980-1988, precum şi sprijinul politic şi militar pe care îl acordă astăzi SUA, Franţa şi Marea Britanie “agresorului” Arabia Saudită în Yemen.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministerul cercetării și digitalizării a publicat Ghidul solicitantului pentru Investiția 11 

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a publicat Ghidul solicitantului pentru Investiția 11 din Componenta 7 – Transformare Digitală a Planului Național de Redresare...

Arma de care se tem rușii!

În anii 1960, în vremurile tensionate ale Războiului Rece, o legendă a apărut în România, fascinând și intrigând imaginația poporului. Se spune că...

Primarii ar putea avea mandat de 5 ani, dacă deputații votează legea

Proiectul de lege care prevede mandate de 5 ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, respectiv președinți și vicepreședinți de consilii județene ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă